Hobo 73 éves – 10 érdekesség és botrány az életéből

Pár napja rajongójára támadt, ma születésnapját ünnepli.

Földes Lászlóként született 1945. február 13-án Újpesten, ma mindenki Hoboként ismeri. 10 érdekesség az életéből:
1. Sportolói karrier elé nézett
Általános iskolai tanulmányai alatt aktívan kosárlabdázott. Ekkor úgy tűnt sportolóként fogja életét folytatni, nevesebb csapatokban is játszott, pl. Dózsa vagy BEAC.
2. Vegyész-technikusként dolgozott
Miután a veszprémi Vegyipari Technikumban leérettségizett, vegyész-technikus kezdett el dolgozni az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-nél. Egy év múlva behívták katonának.

Fotó: Wikipédia

3. Színi iskola helyett, magyar-történelem szakos tanár
A katonai szolgálat letöltése után elkezdte főiskolai tanulmányait az ELTE bölcsészkarán, magyar-történelem szakon. Bár többen is csábították, hogy segítenek felvetetni a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de Hobo nem akart színész lenni. Végül 1983-án, 18 évvel tanulmányai elkezdése után diplomázott le.
4. Első dala miatt eljárást indult ellene, ezért hagyta ott az egyetemet
A dal annak apropóján született, hogy megjelent egy cikk a Népszabadságban egy cikk, melyben az Omegát és annak közönségét ócsárolják. A „Lakájdal”-t elő is adták Doleviczényi Miklóssal az Eötvös klubban, melyet ezért bezártak. A klub vezetője és Szalkai Sándor filmrendező feljelentette ezért a rendőrségen, eljárást indítottak az ELTE-n és a Kollégiumban ellene.
5. 4 évre elvették útlevelét, így nem utazhatott kedvenc együttese koncertjeire
1972-ben március 15-én illegális tüntetésen vett részt, amiért letartoztatták és a Gyorskocsi utcai börtönbe vitték. Mivel eljárást indítottak ellene, nem kaphatott 4 évig útlevelet. Mikor újra utazhatott 1976-ban, két koncertjét is megnézte kedvenc együttesének, a Rolling Stones-nak.
6. A Hobo Blues Band hobbizenekarnak indult
Az együttes egy kocsmában alakult 1978 áprilisában, melyet Hobo kezdetben hobbizenekarnak tervezte. A profi vonalba azután léptek, hogy Póka Egon belépett hozzájuk abban az évben novemberben. 1979-ben pedig Deák Bill Gyula is tagja lett az együttesnek, aki korábban állandó vendégszereplőként volt jelen.

Fotó: Wikipédia

7. Betiltott lemez
1981-ben leforgatják a Kopaszkutya filmet Földesi főszereplésével. Ugyanezzel a címmel jelent volna meg a Hobo Blues Bandnek lemeze, amit betiltanak, de a filmet nem. A lemezt végül 1993-ban sikerül kiadniuk.
8. Botrányos klip miatt kirúgja a Hungaroton
A „Másik Magyarország” című dalukhoz készült klipjüket leadta a Magyar Televízió 1988-ban. A videóklip tartalma miatt botrányba fulladt, így a Hungaroton lemezkiadó kirúgta az együttest, de a lemez kiadását nem tudták megakadályozni.
9. Albumok, szerepek, könyvek, díjak
Hobo 21 szólóalbumot jelentetett meg, 14 filmben és 8 színházi szerepben szerepelt, 6 könyve, illetve több fordítása is megjelent. A Hobo Blues Banddel 21 stúdió albumot, 1 koncertalbumot, 2 válogatás albumot, 1 kislemezt adott ki. Több díjat és kitüntetést is kapott munkásságáért, 1991-ben EMeRTon díjat, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, majd 2004-ben tisztikeresztjét. 2004-ben MAHASZ életmű díjat, majd 2011-ben Kossuth díjat kapott.
10. Nem szereti, ha koncert közben hozzáérnek
Eddig is híres volt nyers stílusáról az énekes, azonban pár napja egy klubban botrányba fulladt a koncertje. Egy rajongója felé nyúlt, amiért az énekes hatalmas patáliát csapott. Az eset miatt többen csalódottan távoztak a koncertről.

Forrás: Wikipédia

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!