“Túl vagyok az életveszélyen”- a tüdődaganattal küzdő Székhelyi Józsefnek használt a kezelés

Hálás a sorsnak, hogy ilyen nagyszerű onkológusok és szakemberek kezébe került.

A Jászai Mari-díjas színésznél 2017 novemberében diagnosztizáltak tüdőrákot, és noha tudta, hogy nagy a baj, nem tört össze, és minden erejével küzdeni kezdett a betegséggel szemben. Rögtön megkezdődött a kemoterápia. A Blikk megtudta, Székhelyi a gyógyulás útjára lépett:

“Óvatos optimizmussal ugyan, de elmondhatom, hogy túl vagyok az életveszélyen. Most tartunk a kemoterá­piás kezelés felénél, jók a labor- és véreredményeim, valamint a CT-m is. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen nagyszerű onkológusok és szakemberek kezébe kerültem, akik a legtökéletesebb mértékben, léptékben és összetételben határozták meg a terápiámat”.

Ám a megpróbáltatásoknak egyelőre még nincs vége:

“Most jön még egy negyedik kanyar, 3-4 órás kezelés vár rám, de már látom a gyógyulást. Orvosaim elhárították a közvetlen életveszélyt, ezt a szervezetem elleni hatalmas támadást, ami az elmúlt hónapokban fenyegetett. Úgy néz ki, tavasz végén abba is hagyhatom a kezelés egy szakaszát”

Székhelyi József a kezelések ellenére sem hagyta abba a munkát: a fájdalmak ellenére is színpadra lép, a Szép jó estét, Mr. Green és a Halpern és Johnson című darabokban is láthatják őt rajongói.

“Amikor megtudtam a diagnózist, nem eshettem kétségbe, hiszen a családi logisztikus szerepét nem adhattam fel. Azonnal eldöntöttem, hogy nem vagyok hajlandó sajnáltatni magam, sem a természetem, sem pedig a mesterségem nem engedi, hogy elhagyjam magam, beteg öregemberként viseljem a betegségem. Ezrek segítettek és támogattak abban, hogy eljussak idáig, rendkívül hálás vagyok minden egyes jó szóért és támaszért. A legnagyobb szeretet és kitartást azonban a ­fiaim és a lányom adják. Sári a mai napig lelkesen rajzolgat nekem. Minden egyes velük töltött pillanat újabb erőt és még nagyon löketet ad ahhoz, hogy ezt az egészet túléljem.

A kemoterápia fejlődése

Az utóbbi években nagyot nőtt a kemoterápia jelentősége a tüdőrák kezelésében. A rakgyogyitas.hu weboldal szerint a tüdőrák gyógyulási és életesélyei leginkább attól függnek, hogy a tüdődaganatot melyik stádiumban sikerült diagnosztizálni. Míg az első stádiumban akár 75 százalék is lehet a betegek 5 éves túlélési esélye, addig a harmadikban már csak legfeljebb 20 százalék.

Címlapkép forrása: Youtube

Forrás: Blikk