Tudtad, hogy nem mindegy, hogyan vágod fel a zöldséget?

Az ízük és a sülés-főzés ideje is függ attól, hogyan szeletelsz.

Ha fontosnak tartod, hogy a kinézett recept alapján készülő ételed íze megfelelően gazdag legyen, akkor semmiképp se hagyd figyelmen kívül, hogyan fogalmaz a leírás a zöldségek szeleteléséről! Ha azt írják, “vágd apróra a hagymát”, akkor tégy így, ha pedig azt, hogy a sárgarépát hosszában kell szeletelni, akkor ne karikákra vágd!

Miért?

Attól függően, hogyan vágod fel a zöldségeket, különböző lesz a textúrájuk és az aromájuk is.  Főzés közben a zöldségekből enzimek szabadulnak fel, melyek kémiai reakciók egész sorát idézik elő, ennek következtében alakul ki a végleges aromájuk, ízük.

Ha apróra vágsz valamit, az érthető módon gyorsabban fog megfőni vagy megsülni, ezáltal hamarabb is veszítheti el az ízét. A felület méretének is fontos szerepe van az íz kialakulásában, vagyis, ha egy zöldséget a recept szerint hosszában, csíkokra kell vágnunk, az nem véletlenül van így.

Forrás: kuffer.hu