Megihatjuk-e délután a reggel lefőzött kávét?

Öntsük ki és készítsünk újat, vagy gond nélkül elfogyaszthatjuk még délután is? Eláruljuk.

Sokunkkal fordul elő, hogy a sok tennivalónk miatt megmarad a reggel kitöltött kávénk akár egészen délutánig is, vagy épp tudatosan főzünk nagyobb adagot a nap elején, hogy később már ne kelljen a főzéssel veszkődni. De vajon jó ötlet ez?

Itt a válasz:

Ha nem úgy hagytad ott a kávét, hogy már tettél bele tejet vagy tejszínt, akkor egészen biztos, hogy megihatod még délután is. A feketekávé ugyanis órákon át megőrzi a minőségét. De ha már van benne tej vagy tejszín, akkor két további kérdést kell megvizsgálnod:

Ha sima, bolti tejet vagy tejszínt öntöttél bele:

Ebben az esetben is nyugodtan megihatod a kávét akár még késő délután is, ugyanis a koffein egyfajta antimikrobiális hatással rendelkezik, ami megöli a szervezetedre káros baktériumokat a tejtermékben.

Ha nyers, forrázatlan tejet tettél bele:

Ebben az esetben viszont jobban teszed, ha kiöntöd a reggel meghagyott kávét, és új adagot főzöl. Ebben az esetben ugyanis már nagy a baktériumok elszaporodásának kockázata.

Mire figyelj még a kávéfőzésnél?

Hogy a kávé a lehető legtöbb aromát megőrizze, amint lefőtt, azonnal vedd el, hogy ne érje tovább hőhatás.

Honnan tudhatod, hogy a kávézóban frissen főzött kávét kaptál?

Erre is van egy jó módszer, mégpedig az, hogy figyeld meg az ízét. Ha a kávé kesernyésebb, mint amilyenre számítottál, az bizony azt jelenti, hogy a kávézó spórolósra fogta a dolgot, és egy órákkal korábban lefőzött kávét melegített újra neked. A kesernyés íz amiatt van, hogy a víz egy része már elpárolgott belőle.

A tejtermékekhez egyébként még annyit, hogy érdemes megfogadnod az itt leírt trükköket arról, hogyan késleltesd még tovább – akár plusz egy héttel is – a tej és a sajtok megromlását!

Forrás: kuffer.hu

Képek: Pixabay