A kézimunka 6 pozitív hatása az egészségre

Kötés, horgolás, varrás, színezés és a többi kézimunka – elképeszt hatással vannak a testedre és lelkedre!

A kötésről általában a nagymamákra asszociálunk, de egyre több fiatal kezd nekiállni. Bár sokan még ódzkodnak tőle, biztosan megváltozna a véleményük, ha tudnák milyen pozitív hatásai vannak. Lássuk, mi minden jót tesz velünk a kézimunka:

Fotó: Pixabay

Csökkenti a magas vérnyomást
Mivel kötés és horgolás közben is csendben, egy helyben kell ülni, fókuszálva a mintára, ez már pár perc után is nyugodtabb szívverést eredményez, csökkenti a vérnyomást. Ez az állapot képes oldani a napközben felgyülemlett stressz és hosszabb távon kedélyesebb lesz tőle az ember lánya.
Büszkeséggel tölt el
A sikerélmény, hogy valamit saját kezünkkel alkottunk máris jobb érzéssel, büszkeséggel tölt el. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy bár könnyűnek tűnik a kötés, valójában nem olyan egyszerű egyenletes szemeket hurkolni, követni egy mintát.
Lazítja az izmokat
Pont annyira nyugtató hatással van ránk, mint egy kiadós meditáció. Amikor jól begyakoroltuk a mozdulatokat, és ezek rutinból mennek, bátran elkoncentrálhatunk más irányba is.A ritmikus, egyenletes mozgás ellazítja a testet.
Fejleszti a motorikus képességeinket
A motorikus képességek olyan tulajdonságok, melyek elsajátításával képesek vagyunk bizonyos tevékenységet sikeresen végrehajtani. A kötés az agy egészét megmozgatja a homloklebenytől kezdve a kisagyon át a halántéklebenyig, így kiválóan fejleszti a motorikus képességeinket. Ez különösen hasznos a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél.
Késlelteti a mentális hanyatlást
Mivel megmozgatja az agyunkat, így az kevésbé, illetve sokkal később kezd el hanyatlani. Egy felmérés szerint azok az idős emberek, akik rendszeresen kézimunkáznak, mintegy 30-50%-kal jobban teljesítettek különböző kognitív tesztek során. Fontos ügyelnünk a szellemi épségünkre, hiszen az enyhe mentális hanyatlás az időskori demencia előszobája.
Csökkenti az ízületi gyulladás kialakulását
Bizony, nem csak az agyunk működését serkenti, de az ízületeink védelmét is biztosítja. A kötés során nem erőltetjük meg a kezeinket, hanem folyamatos, apró mozgásban részesítjük, melynek kedvező hatása az, hogy kisebb eséllyel alakulnak ki az ízületi gyulladások bizonyos formái.
Forrás: Femcafe