Nem is hinnéd, mekkora segítséged lehet a széncinege a kertészkedésben

A széncinege az egyik leggyakoribb madár a kertekben, ráadásul igen nagy haszna van.

Már januárban megjelennek a széncinegék, tavasztól pedig nagyüzemben besegít a kerted szépségét és növényeid egészségét óvni. Noha nagyon tündéri, aranyos madár, de igazi gyilkológéppé változik, ha arról van szó. Tavasszal születnek a kisfiókák, kb. 6-10 egyszerre, akiket a szülők főleg hernyókkal etetnek. Emellett leszedik a növények leveleiről a levéltetveket, és egyéb kártékony rovarokat is.

Ha szeretnénk, hogy a mi kertünkbe is szívesen beköltözzenek, akkor már szeptemberben érdemes madáretetőket, költőládákat kihelyezni számukra, ahol áttelelhetnek. A hím tél végén jelöli meg a területüket, majd hevesen udvarolni kezd.
A tojó tavasszal rakja le a tojásait, de előfordul, hogy másodjára is megteszi ezt júniusban. A széncinegék jellegzetessége a szénfekete fejmintázat, erről kapták a nevüket. Emellett a sárga has és a fehér arcfoltok, melyek könnyen felismerhetővé teszik őket.

A hímeknek széles fekete csík húzódik a torkuktól a hasukig, míg a nősténynek és a fiatal egyedeknek ez jóval keskenyebb, illetve a tollazatuk színe is halványabb, mint a hímeké.
Forrás: Hobbikert