Meghalt kanyaróban egy 5 éves kislány Munkácson, miután szülei nem engedték beoltatni

Szülei vallási megfontolásból nem oltatták be a gyermeket egyéves korában, amikor az első kanyaró elleni védőoltást kellett volna megkapnia.

Az 5 éves kislány a megyei gyermekkórházban hunyt el, ő az első kárpátaljai halálos áldozat a kór ukrajnai terjedésének kezdete óta. Édesanyja január elején kapta el a kanyarót, a kicsi pedig január 14-én lett beteg. A magas láz és a többi tipikus tünet ellenére a szülők csak 5 nappal később kértek orvosi segítséget. A doktorok mindent megtettek, még kijevi specialisták is próbáltak segíteni, de a gyermek életét már nem tudták megmenteni.

Az év kezdete óta Kárpátalján 715-en betegedtek meg kanyaróban, közülük 566 volt gyerek. A betegek 70 százaléka oltóanyaghiány miatt nem kapott védőoltást, és az orvosok szerint a fenti eset, vagyis hogy a szülők direkt nem engednék beoltatni gyermeküket, meglehetősen ritka.

Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

Kárpátalján február első napjaiban csökkenni kezdett a kanyarós megbetegedések száma, de az utóbbi két napban megint 30-35 új esetet regisztráltak.

Magyarország 8000 adagos oltóanyagot küldött humanitárius segélyként január végén Kárpátaljára. Ami jól jön, mivel mostanáig egyetlen adag kanyaró elleni oltóanyag sem érkezett meg Kárpátaljára az Ukrán Egészségügyi Minisztérium által egy hónappal ezelőtt ígért 10 ezerből.

Forrás: 444