Arcfelismerő szemüvegeket használ a rendőrség, épül a világ legnagyobb megfigyelőrendszere

A kínai kormány szeretné kiépíteni a világ legnagyobb kamerás megfigyelőrendszerét.

A kínai rendőrök már használják a kifejezetten a számukra kifejlesztett, arcfelismerővel ellátott szemüvegeket, amik a körözési adatbázishoz csatlakozva nagy tömegben is hamar kiszűrik a bűnelkövetéssel gyanúsított embereket.

A kínai állami média a spéci szemüvegekkel rövid idő alatt máris 7 körözött személyt sikerült elfogni csak Csengcsou város vasútállomásán. A körözött személyek között volt, akit rablással, de olyan is, akit emberkereskedelemmel gyanúsítottak.

Fotó forrása: 444 / AFP

Emellett 26 olyan embert is sikerült azonosítani a szemüvegekkel, akik hamis igazolványokat használtak. A szemüvegekkel a rendőrök le is fotózhatják a gyanúsnak tűnő tagokat, majd a képeket a rendszer összeveti a rendőrségi adatbázissal. Ha egyezést talál, gyanúsított nevét és címét elküldi a rendszer a járőrnek.

Nem mindenkinek tetszik az, hogy a kínai rendőrök arcfelismerő szemüvegben járják az utcákat. Az ellenzők szerint ezzel tovább nő a kínai állam és a rendőrség hatalma, és a lakosság totális megfigyelése felé viszi el a helyzetet.

A kínai kormány szeretné kiépíteni a világ legnagyobb kamerás megfigyelőrendszerét, már most 170 millió kamera működik az államban, de további 400 millió kihelyezését is tervezik, ezek közül szintén sok lenne az arcfelismerős.

Forrás: 444