Kezdődik a mohácsi busójárás, a farsang farka – mutatjuk az idei programot

Ijesztő, birkabőrbe bújt álarcos alakokkal temethetjük idén is a telet, irány Mohács!

Viszont a kisgyerekesek, ha nem akarják halálra rémíteni csemetéiket, jobb, ha alaposan meggondolják a busójárást. A sátánszarvú, ijesztő figurák, a rikoltozás és a kolompolás elég riasztó lehet, ha valaki nem tudja miről van szó,  így ha először utazunk gyerekekkel a busójárásra, azért nem árt felkészíteni őket arra, hogy a birkabőrbe bújt bácsik bizony semmi rosszat nem akarnak. De tényleg, akkor mit is akarnak?

A busójárás eredete
A népszokást a Mohács környékére betelepült balkáni sokácok hozták magukkal, ami a magyar kultúrával vegyítve érte el jelenlegi formáját. A hagyomány valamikor a 18. század végén indult el. A legenda szerint a török elnyomás elől menekülő sokácok birkabőrbe bújva, ijesztő, vérrel festett faálarcokat viselve, zajkeltő eszközökkel az éj leple alatt, átkelve a Dunán, zavarták el a könyékről a törököket.

Forrás: Wikipédia

A farsangi időszak Vízkereszttől hamvazószerdáig tart. A busójárást a farsang farkának is nevezik, hiszen a téltemető felvonulás farsang vasárnapjától húshagyó keddig tart, 3 napon keresztül.
A legnagyobb ünnepséget farsang vasárnapján tartják. A rendezvény fő elemei a partraszállás, az álarcos felvonulás és a koporsó vízre bocsátása. Ezután a koporsót máglyagyújtással elégetik, ezzel is szimbolizálva a tél eltemetését. Végül a főtéren körtáncot járnak, hogy megidézzék a tavaszt.
2009-ben az UNESCO felvette a szellemi örökség reprezentatív listájára.

A mohácsi busójárás idei programja
2018-ban 5 napon keresztül szerveznek programokat a mohácsiak, február 8-tól február 13-ig.
Február 8. csütörtök, Kisfarsang napja. Ekkor a legkisebbek is beöltöznek és felvonulnak. A felvonulás mellett Busókerék vetélkedőt, futó és szépségversenyt is tartanak.
Február 9-én, pénteken főleg a néptáncé és a népdaloké a főszerep. Lesz népdal éneklési verseny, néptánc bemutató, rajzpályázat eredményhirdetése. Megnyitnak egy busótárgyakat és különböző népművészeti elemeket bemutató kiállítást is.
Február 10-én, szombaton népművészeti- és kézműves vásárt tartanak. Különböző gasztronómiai bemutatók, rengeteg táncbemutató és koncert kerül megrendezésre ezen a napon.
Február 11-én, azaz Farsang vasárnapján van a legsokrétűbb program. Folytatódik a kézműves vásár, táncműsorok, koncertek, busó bemutatók, felvonulás, máglyarakás a főtéren, majd táncház zárja a napot.

Február 12-én a a busók hagyományosan  házról-házra járnak a Kóló téren és a környező utcákban.
Február 13-án, szabad farsangolással és a telet szimbolizáló koporsó elégetésével zárják a programsorozatot.

Forrás: Wikipédia, Mohácsi Busójárás