“Ne múljék el nap munka nélkül” – Bálint gazda 98 évesen is eszerint él

Az ország kertészeti tanácsadója vallja, hogy a munka tartja életben az embert.

Bálint gazda lassan közel 40 éve nyugdíjas már, ám a nyugdíjas kor kezdete számára nem valaminek a vége, hanem az országos ismertség és egy új karrier kezdete volt. 98 éves kora ellenére ma is ő az ország első számú kertészeti tanácsadója, a Facebook-on több mint 400 ezren követik tanácsait. A HVG-nek adott interjújában a hosszú élet titkáról is beszélt.

A Prima Primissa díj átadóján elmondta: fontos cél, hogy sokan legyenek a munkát szerető emberek a társadalomban, és ezzel kapcsolatban Gárdonyi Géza A lámpás című regényét is megemlítette. A HVG-nek elmondta, hogy jutott éppen ez a könyv az eszébe:

“A kiváló regényíró sokra értékelte a falusi tanítók munkáját, „kis lámpásoknak” nevezte őket. Hasonló kicsi lámpás szeretnék lenni. Gyerekkorom óta leginkább ez a mondás fejezi ki a világszemléletemet: „Ne múljék el nap munka nélkül.” Még ma is, amikor este leteszem a fejemet a párnára, végiggondolom a napomat. Ritkán fordul elő, de rossz érzés, ha az derül ki, hogy aznap nem jutottam semmire. Meggyőződésem, hogy a munka életben tartja az embert

Forrás: Facebook

Az interjúból az is kiderült, honnan kapta a Bálint gazda elnevezést:

“Amikor frissnyugdíjasként az Ablak című műsor stúdiójában bemutatkoztam, és elmondtam, milyen tanácsokat próbálok majd adni, az egyik fiatal kolléganő fölkiáltott: „Maga lesz a Bálint gazda!” Még a KB agitprop osztályának rettegett vezetőjével, Lakatos Ernővel is jóváhagyatták, mert a Szabad Európa Rádióban szintén ezen a néven adott kertészeti tanácsokat az 1975-ben elhunyt Czupy Bálint, aki nagy ellenzője volt a szocialista mezőgazdaságnak. Én megtiszteltetésnek vettem ezt a címet, mert a falumban régen és a világon mindenhol a tapasztalt, megbecsült embereket szokták gazdának hívni.

Forrás: HVG