A férfi, aki nem tudta bizonyítani a bíróságon, hogy él

Hiába látszott, hogy él, a bíróság elhajtotta halottként.

Az amerikai Donald E. Miller, Jr. elmondhatja magáról, hogy egyszerre élő és halott. A férfi 1986-ban egy váratlan húzással fogta magát, és eltűnt otthonról – egyedül hagyva feleségét és két kislányukat. Se a rendőrség, se az FBI, de még a felesége által fogadott magánnyomozók sem akadtak a nyomára. Ezért 8 évvel később halottnak nyilvánította a bíróság. A család így a következő években összesen mintegy 30 ezer dollárnyi segélyt kapott.

2005-ben, olyan laza 20 év után viszont Millerünk egyszer csak felbukkant.

Meg akarta újíttatni a jogosítványát, ám a hatóság elutasította kérelmét, mivel halott, és a halottak ne vezessenek. Miller ezért a bírósághoz fordult, hogy bebizonyítsa, hogy márpedig ő él. És hiába élt valóban, a bíróság elhajtotta.

Ebben a majd 20 éve elhagyott feleségnek is nagy szerep jutott. Ha élővé nyilvánítjották volna a férfit, akkor neki vissza kellett volna fizetnie az évek alatt felvett segélyt. A nő ügyvédje talált egy jogi kiskaput, amely szerint Ohio állam törvényei csak három évet engedélyeznek a halottnak nyilvánítási ítéletek elleni fellebbezésre. Így Miller “halott” maradt.

A bíróság elküldte őt a központi népességnyilvántartó hivatalhoz, amire nem vonatkozik az ohiói törvény, és itt igényelt új társadalombiztosítási számot, azaz egy új személyiséget kvázi. A hivatalnak feltűnt a turpisság, és a feleségtől visszakövetelték a segélyt.

Végül azonban mindenki jól járt. A sok éven át elhúzódó pereskedés végén Miller, noha Ohio állam szemében továbbra is csak egy hulla, de a szövetségi hivatalok elismerik, hogy él, a feleségnek pedig nem kellett visszafizetnie a segélyt.

Forrás: Index