Ma van a Rákellenes világnap – 15 híresség, akik legyőzték a rákot

Robert De Niro, Elisabeth Taylor, Mark Ruffalo – a legnagyobb sztárok is megjárták a rák poklát, 15 hírességet mutatunk be közülük.

A rákellenes világnapot 2000 óta tartják meg február 4-én. Első alkalommal Párizsban gyűltek össze az ügy támogatói, és aláírtak egy olyan dokumentumot, amely világszintű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. A rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, és a betegség korai stádiumában való észrevétele nagyban megnöveli a kór túlélési esélyeit. A betegség a híres embereket sem kíméli, következzen 15 belőlük, akik sikeresen leküzdötték.
1. Christina Applegate
A Rém rendes család Kellyjének mellében 2008-ban fedezték fel a rákot. Mivel sikerült korai stádiumban elkapni, áttétek nem keletkeztek, így a műtét után gyógyultnak minősítették az orvosok.

Fotó: Facebook

2. Mark Ruffalo
Bizony, még a Bosszúállók Hulkját sem kíméli a szörnyű kor. A betegségre nem is akárhogy derült fény. Mark azt álmodta, hogy agydaganata van. Mivel nem hagyta nyugodni a gondolat, megvizsgáltatta magát, és kiderült, hogy valóban tumor van az agyában. Ráadásul felesége éppen ekkor volt várandós kisfiúkkal. Neki sem merte elmondani, csak a baba születése után. Szerencsére sikerült műtéti úton eltávolítani a daganatot.
3. Michael C. Hall
A Dexterként ismert sorozatsztár, még a sorozat forgatása közepén tartott, mikor 2010-ben bejelentette, hogy kezelés alatt áll. A színész a 2010-s Golden Globe-on sapkát viselt, mivel akkoriban kihullott az összes haja a kemoterápiától. Még ez év áprilisában bejelentették, hogy meggyógyult, utána újult lendülettel vágott bele a sorozat folytatásába.
4. Hugh Jackman
Az X-Men sorozat jóképű Farkasánál 2013-ban találtak karcinómát, ami egy bőrrák fajta. Jelenleg háromhavonta kell kontrollra járnia. Mivel Ausztráliában nőtt fel, rengeteg káros napsugár érte élete folyamán, és akkor még senki sem hangsúlyozta a naptej használatának fontosságát.

Fotó: Facebook

5. Katy Bates
Családjában többen is küzdöttek a mellrákban. Nagynénje sajnos bele is halt a betegségbe. A színésznő 2004-ban legyőzte a méhnyakrákot, majd 2012-ben mellrákot diagnosztizáltak nála. Ekkor minden gondolkodás nélkül levetette a melleit, nem akart kockáztatni.
6. Rod Steward
A jellegzetes rekedtes hangú énekesnek újra meg kellett tanulnia énekelni, miután megműtötték pajzsmirigyrákja miatt.
7. Sharon Osborne
A Black Sabbath énekesének feleségénél 2002-ben diagnosztizáltak vastagbélrákot. Egy jelentősebb bélszakasz eltávolításával sikerült meggyógyítani. Azonban 2012-ben megállapították, hogy mellrákra hajlamos génekkel rendelkezik. Dupla masztektómiát hajtatott végre, hogy elkerülje az újabb rákos megbetegedést.
8. Lance Amstrong
A világ egyik legsportosabb emberénél 1996-ban diagnosztizáltak hererákot. Ez átterjedt később az agyára, tüdejére és gyomrára is. Az orvosok kb. 3% esélyt adtak a túlélésre, de ezt sikeresen megcáfolta. A gyógyulása után még a saját csúcsát is megdöntötte és nyerte meg a 2005-s Tour de France-t.
9. Mr. T
A Szupercsapat fenegyereke 1995-ben arra lett figyelmes, hogy a fülében egy apró dudor van. Kiderült T sejtes limfómája van. Még viccesen meg is jegyezte, hogy személyre szabott rákja van. Bár többször kiújult nála a betegség, eddig mindig sikerült legyőznie.

Fotó: Facebook

10. Szentesi Éva
A magyar írónőnél egészen fiatalon, 28 éves korában diagnosztizálták a méhnyakrákot. Több kemoterápia, sikeres műtét és fél év tűnetmentesség után újra daganatot találtak nála. Ennek ellenére sem adta fel a küzdelmet, sikeresen kigyógyult a betegségből. Azóta folyamatos szószólója Magyarországon a méhnyakrákkal kapcsolatos témáknak.
11. Elizabeth Taylor
A két Oscar díjjal rendelkező színésznőt több súlyos betegség is sújtotta élete során. A bőrrák is megtámadta, amit végül sikeresen legyőzőtt.
12. Olivia Newton John
A Grease sztárjánál 1992-ben fedezték fel a mellrákot, mikor éppen a visszatérésre készült. Gyógyulása óta azért küzd, hogy felhívja a figyelmet a megelőzésre.
13. Anastacia
Mellrákjára akkor derült fény, amikor mellkisebbítő műtétre jelentkezett folyamatos hátfájása miatt. Miután sikeresen legyőzte, létrehozott egy alapítványt, melyben erre a betegségre hívja fel a figyelmet a fiatal lányok és nők körében.
14. Robert De Niro
A színészlegendánál 2003 októberében diagnosztizálták a prosztatarákot, melyet később műtéti úton sikeresen eltávollítottak.

Fotó: Facebook

15. Kylie Minogue
Az énekesnőnél karrierje csúcsán, 2005-ben állapították meg a mellrákot. Ekkor le kellett mondania a koncertturnéjának további állomásait. Végül megműtötték, és kemoterápiás kezelésen vett részt. Gyógyulása után újult erővel, még nagyobb erőbedobással vetette bele magát a munkába.

Források: Femina  Life  Rakoslettem