Mackótestvér, az időjós. Vajon hosszú telünk lesz idén?

Minden évben február 2-án izgatottan figyeljük az állatkertekben a medvéket, hogy vajon kitolják-e az orrukat a meleg „barlangjukból”.

Hosszú idők óta azt figyelik meg, hogy ezen a napon hogyan reagálnak a medvék.

Amennyiben szép napos idő van, és a medve meglátja a saját árnyékát, akkor megijed, és visszamegy az odújába a téli álmát folytatni, akkor ez hosszú telet jósol. Míg, ha hidegebb, szelesebb, borult idő van, ilyenkor kint marad. Ez azt jelenti, hogy a tél hamarosan véget ér.

Ez a megfigyeléseken alapuló néphagyomány Európa szerte elterjedt, valahol a medve helyett a borzokat vagy a farkasokat figyelik meg. Észak-Amerikába is eljutott a hagyomány az újkori bevándorlók útján, akik ott a mormotákat figyelték ezen a napon. Azóta náluk ez a nap a mormota napja.

Fotó: Pixabay

És vajon meglátja ma a medve az árnyékát?

Nemigen! A Kiderül meteorológiai portál információi alapján ma “Erősen felhős, illetve borult lesz az ég, délkeleten lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. A nap első felében az északnyugati, északi országrészben várható leginkább csapadék, majd késő délutántól délkeleten is egyre többfelé elered az eső. Eleinte havas eső, hó főként csak a magasabban fekvő helyeken várható, késő délutántól viszont a Nyugat-Dunántúlon már síkvidéken is lehet hó”.

Ha beválnak a jóslatok, akkor a medve nem látja meg az árnyékát, és hamarosan véget ér a tél!

Forrás: Wikipédia