Tiszta penész volt a budapesti pékség, ahol építőipari fúróval keverték a tésztát

Mikor legközelebb beleharapsz egy fánkba, jusson eszedbe, hogy vajon hol készült.

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Berliner Kft. működését. A budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzemben a helyszíni ellenőrzés során összesen 14 tételt, több mint 580 kilogramm élelmiszert (alapanyagokat, félkész- és késztermékeket) vontak ki a forgalomból, mivel azokon lejárt a minőségmegőrzési idő, vagy nem lehetett nyomon követni eredetüket, illetve durva műszaki és higiéniai hiányosságokat is találtak a szakemberek. A hivatal még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.

Be kéne keverni a tésztát, hol a fúró?

Fotók forrása: Nébih

A pékség a honlapja szerint többek között berliner fánkokat gyártott, amiket Budapestre, Pest és Fejér megyébe szállítottak.

A Nébih közzétette: a sütőüzem a legalapvetőbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeknek sem tett eleget, az üzemben a falakat és a mennyezeteket belepte a penész, a takarítást pedig az üzemi tevékenységhez nem illő tárgyak nehezítették. A pékségben nem volt megoldott a különböző higiéniai megítélésű élelmiszerek elkülönített tárolása sem, valamint a dolgozók a tészta bekeveréséhez egy erősen szennyezett építőipari fúrógépet használtak, a készáru bevonása pedig egy takaríthatatlan kartonlapon történt.

Az üzem, ahol a fánkok és egyéb finomságok készülnek. A képek megtekintése segíti a fogyókúrát

Ha ez még nem lenne elég, a kazán meghibásodása miatt hideg vízben mosogattak, és hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök. Az üzem nem vezetett nyomonkövetési dokumentációt az előállított termékekről.

Linzert, valaki?

Gondolták, egy kis penész nem árthat

Még nem szabták ki a bírságot, ám egy ismételt ellenőrzés után újra működik már az üzem.

Forrás: HVG