15 éve zuhant le a Columbia űrsíkló, a legénység még életben volt a kabin leszakadásakor

A hirtelen kialakult vészhelyzet miatt nem volt idejük felvenni a védősisakot illetve rendesen bekötni magukat az üléseikbe.

A Columbia űrsikló lezuhanása volt a második legjelentősebb tragédia az űrrepülés történetében a Challenger után. Az űrsikló 2003. január 16-án indult el az űrbe, tragikus sorsa már ekkor megpecsételődött. A különböző kutatásokat végző 7 fős legénység 15 napig tartózkodott az űrben, tudtukon kívül a halál árnyékában. Február 1-én értek volna újra földet.

Forrás: Wikipédia

Erre már sajnos nem kerülhetett sor. A felszállás során az egyik szárny megsérült, emiatt a visszatéréskor a sérülésen keresztül beszivárgó gázoktól a szárny megolvadt és leszakadt. Az űrhajó forogni kezdett, majd atomjaira hullott.

A fedélzeti kabin leszakadásakor a legénység még életben lehetett, azonban ez a szerkezet nem volt megfelelő a földi légkörbe való bejutáshoz.Ilyenkor erős súrlódások érik az űrhajókat, erre speciális védőburkot szoktak kiképezni a repülő azon pontján, ahol visszatéréskor érintkezik a Föld légkörével. A kabin leszakadásakor megszakadt minden erőforrásukkal a kapcsolat, a keletkező réseken kiáramlott a levegő. A vizsgálatok szerint azonban nem a fulladás végzett a legénységgel, hanem a hirtelen légnyomásváltozás, illetve a rázkódásból adódó sérülések. A hirtelen kialakult vészhelyzet miatt nem volt idejük felvenni a védősisakot, illetve rendesen bekötni magukat az üléseikbe.

Akkoriban még nem végeztek olyan alapos vizsgálatokat, amik segítségével időben észrevehették volna a felszálláskor keletkezett károkat. A tragédia óta sokkal nagyobb figyelmet fordítanak erre és azóta jobban kiképzik az űrhajósokat arra is, hogy egy hirtelen adódott vészhelyzet esetén gyorsabban tudjanak reagálni.
A hétfős legénység tagjai közül négyen először repültek, köztük volt a világ első izraeli űrhajósa is.
Emlékezzünk most Richard Douglas Husband-ra, William Cameron McCool-ra, Michael Phillip Anderson-ra, David McDowell Brown-ra, Kalpana Chawl-ara, Laurel Blair Salton Clark-ra, Ílán Rámón-ra. Nyugodjanak békében!

Forrás: Wikipédia, Origo