140 éve született Magyarország első olimpiai bajnoka – 6 érdekesség Hajós Alfréd életéből

Az 1896-os Athén-i olimpiai játékokon szerzett első helyezést gyorsúszóként 100m és 1200m távon.

Hajós Alfréd Budapesten született 1878. február 1.-én, Guttmann Arnold néven, szegény zsidó családba. Sokan csak annyit tudnak róla, hogy ő az első magyar olimpiai bajnoka, pedig különös életútját, melyet tragédiák és sikerek öveztek, érdemes mélyebben is megismerni.

6 különös momentum Hajós Alfréd életéről és pályájáról:

1 Mint akkoriban a legtöbb fiatal, Hajós Alfréd is aktívan sportolt, ám az úszás irányába egy családi tragédia miatt kötelezte el magát maximálisan: 13 éves volt, mikor az édesapja a Dunába fulladt.

2 Az 1896-ban rendezett újkori olimpián a 100 méteres és 1200 méteres úszószámokban indult. Ekkor még nem 50 méteres medencékben rótták a távokat, hanem Hajós Alfrédnak a 12 fokos pireuszi tengeröbölben kellett legyőznie a világot. Mindkét számban elsőként ért célba, ezzel megszerezve Magyarország első és második olimpiai bajnoki címét. Másnap a lapok a „magyar delfin” -ként emlegették.

3 Érdekesség, hogy noha Hajós Alfréd lett a bajnok, a nyakába mégis ezüstérmet akasztottak, ebben az időben még így ment ez.

4 Hajós Alfréd nem volt humorérzék híján. A görögök hatalmas ünnepséget tartottak az olimpián, ahol a király megkérdezte Hajóstól, hogy hol sikerült ilyen jól megtanulnia úszni, mire ő azt a választ adta: „A vízben.”, ezzel hatalmas derültséget keltve az ünneplők körében.

5 Sokan nem tudják róla, hogy nem csak az úszásban, de a fociban is remekelt. 1897-ben tért át a labdarúgásra, szerepelt az első labdarúgó mérkőzésen. Tagja volt a bajnoki csapatnak 1901-ben és 1902-ben, az első magyar labdarúgó válogatott csapatkapitánya volt. 1906 őszén szövetségi kapitányként működött közre.

6 És nem csak a vízben és a focipályán ért el sikereket, de Hajós Alfréd építészként is beírta magát a történelemkönyvekbe. Egyik legjelentősebb és legismertebb munkája a Margit szigeten található sportuszoda, mely 1930-ban épült, 1975 óta a tervező nevét viseli. Hajós részt vett a Vajdahunyadvár, a Tőzsdepalota és több középület helyrehozásában. Ismertebb tervei alapján készült épületek a debreceni Arany Bika szálloda, az UTE Stadion, a miskolci Weidlich palota és a Hitelintézeti palota. Stílusára a szecesszió, az eklektika és a modern formák voltak a jellemzők.

1955. november 12-én hunyt el, 77 éves korában. Életét a test és szellem tökéletes egyensúlya jellemezte, mely hű volt hitvallásához. 1966-ban beválasztották az úszás halhatatlanjai közé az Egyesült Államokban.

Forrás: Wikipédia, Múlt-Kor