Kata hitt a gyógyulásban és elszánt volt – akkor miért adta fel a rák visszatérésekor?

Valósággal kinevette a betegségét, annyira vallotta, hogy a gyógyulás fejben dől el, mégsem kért az újabb kezelésekből.

A fél ország megrendülten hall és olvas a 34 évesen elhunyt szépségkirálynőnk, Koller Katalin történetéről, aki példaértékű elszántsággal tartott ki amellett, hogy meggyógyul, amikor 4-es stádiumú áttétes, műthetetlen és gyógyíthatatlan rákot diagnosztizáltak nála.

A Bors közzétett egy cikket arról, mit élt át Kata és férje, Dávid, amikor nem sokkal az esküvőjük után megtudták a szörnyű hírt. A nászútjukat el kellett halasztaniuk, de később bepótolták: mindenfelé utaztak, és élvezték, amit csak lehetett. Kata valósággal nevetett a betegségén, mert szentül hitt benne, hogy a dolgok igenis, fejben dőlnek el: amit az elménk hisz, azzá válik a testünk.

Természetesen voltak nehéz pillanatai, sírt és elgyengült olykor-olykor, de az egyik legnagyobb lelki támaszával, a Kékgolyó egyik ápolónőjével megállapodtak: tíz év múlva két kisgyerekkel az oldalán látogatja majd meg, ötven év múlva pedig kedvesével kézenfogva sétál majd, és csak nevetnek az egészen.

Nem így lett – Kata meghalt. Mert a két év tünetmentesség után a rák kiújult, és eleve ritka formában: még erősebben tért vissza. A szépségkirálynő pedig ekkor egyszerűen feladott minden reményt, és kijelentette, hogy nem kér több kemoterápiát. Ez pedig első olvasatra nagy ellentmondásban áll a törhetetlen hitével. Professzor dr. Simon Tamás, a Rákellenes Liga elnökségi tagja azonban elmagyarázta a Borsnak: nem szokatlan a jelenség. “Az emberben az életösztön folyamatosan dolgozik. Előfordul azonban, hogy valaki belefárad, és feladja a küzdelmet. Ekkor utasítja el a kezeléseket. Tapasztalataim szerint kiégésről lehet beszélni akkor, ha egy rákos páciens erőn felül teljesít, támogatja, segíti a sorstársait, majd egyszer csak feladja” – mondta.

Kata 2016-os beszámolója és a közvélemény jelentős része szerint az orvosok felelőtlensége is hozzájárult a halálához – mi óvatosabban gondolkodunk erről a kérdésről, és éppen azt tartanánk felelőtlennek, hogy részinformációk alapján bármit is ilyen kategorikusan kijelentsünk (és ez korántsem az orvosok védelmezését jelenti). Itt írunk bővebben a kérdéskörről.

Forrás: Bors

Képek: Facebook / Koller Katalin