Már a szex sem az igazi, ha PCOS-ben szenvedsz

Egyre több nőt érint a PCOS betegség, másnéven policisztás ovárium szindróma.

A betegség úgy alakul ki, hogy azok a petesejtek, amelyek nem tudtak megérni a petefészek kérge alatt összegyűlnek. Nem csak a petefészket érinti a betegség, más szerveket is.

Egyik jellemző tünete a fokozottabb szőrnövekedés, sokszor olyan kellemetlen helyeken is, mint az arc vagy a mellkas. Szintén gyakori tünete a testsúly megnövekedése és pattanások megjelenése is jellemzi.

Ezeknek hatására természetes, hogy a nők önbizalma is egyre kisebb lesz, így a szexuális életüket, párkapcsolataikat is befolyásolja. A hormonális változások részleges vagy teljes hüvelyszárazságot is okozhatnak, ami szintén nem könnyíti meg a kellemes együttlétek megvalósulását.

Forrás: Pixabay

A babát tervező pároknál pedig az is súlyos lelki terhelés okozhat, hogy a betegség megléte csökkenti a fogantatási esélyeket.
De mit is tehetünk ellene?
Szerencsére a betegség kezelhető, gyógyítható. Speciális diéta, gyógyszeres kezelés, vagy a petefészek kérgénél történő bemetszés is segíthet a szindrómában szenvedő nőknek. A betegség felmerülése és kezelése esetén nagyon fontos a folyamatos nőgyógyászati kontrollvizsgálat.

Forrás: Egészségkalauz, Endokrinközpont