5 betegség, amiket a stressz okoz

Mindennapjaink során folyamatos stresszhatásoknak vagyunk kitéve. Kiváltó okai lehetnek a traumatikus események, különböző próbatételek – pl. vizsga, új állás keresése-, különböző belső konfliktusok, mint a függetlenedés, a társas kapcsolatok hiánya okozta magány vagy a megfelelési kényszer.

Fotó: Pixabay

A folyamatos feszültség érzete, az állandó idegeskedés a testünk válaszreakciója a bennünket érő negatív impulzusokra. A tartósan fennálló stressz komoly egészségkárosodást is okozhat, hiszen legyengíti a szervezetünk ellenállóképességét.

Íme az az öt leggyakrabban előforduló betegség, melyet a stresszt vált ki:
1. Szívbetegség, infarktus
Ezt talán nem is szükséges magyarázni, hogy miért került bele a listába. A folyamatos feszültségek, melyeket nem vezetünk le, a traumák fel nem dolgozása hosszú távon szívrohamot okozhatnak. Sajnos egyre gyakrabban jelentkezik fiatalabb korban is, különösen a nagy nyomás alatt dolgozó, folyamatos teljesítési kényszerben szenvedő felsővezetői körökben. Az emberek körülbelül 34 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek meg szívkoszorú-ér problémában, amely a szívroham egyik kiváltója, ha folyamatos, napi szintű stressznek vannak kitéve.
2. Alvászavarok
Amikor a problémákat, nem tudjuk megoldani, folyamatosan azon gondolkozunk, hogyan is oldhatnánk meg, vagy mit is kellett volna csinálnunk, hogy ne alakuljon ki. Ez természetesen hatással van az alvási szokásainkra, nem tudunk megnyugodni, forgolódunk, rosszul vagy egyáltalán nem alszunk. A krónikus alvászavar kialakulása főleg azoknál az embereknél jellemző, akik hazaviszik a munkát, nem tudják különválasztani a magánéletet, így nincs lehetőségük a megfelelő pihentető szabadidő eltöltésére.
3. Gyomorfekély
Nem véletlen, hogy gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy nem tudunk megemészteni egy problémát. Egyes szemléletek szerint nem csak az ételek, hanem az érzelmek megemésztésében is fontos szerepe van a gyomrunknak. Ha ez nem tud megvalósulni, különböző gyomorprobléma léphet fel, mint a túlzott savtermelés vagy súlyosabb esetben gyomorfekély. A betegség kialakulása főleg a fejlődő országokat érinti, Magyarország lakosainak mintegy kétharmada érintett.

Fotó: Pixabay

4. Magas vérnyomás
A szívbetegségeknél már említésre került, hogy mennyire káros hatással van a stressz az érrendszerünkre. A magas vérnyomás kialakulásában mintegy 80 százalékos szerepe van a feszült életmódnak. Ilyenkor a vese növeli a nátrium felszívódását és a kálium kiválasztódását és ennek együttes hatására megemelkedik a vérnyomás. Fontos, hogy odafigyeljünk a magas vérnyomásra, hiszen tartós jelenléte megnöveli a szívroham és a stroke esélyét is.
5. Rák
Bár még nem sikerült pontosan meghatározni, hogy mi is okozhatja a rák kialakulását a szervezetben, de egyre több kutatás bizonyítja, hogy a stressz jelenléte megnöveli az előfordulásának esélyét.

Forrás: Life,Wikipédia