A robbanófej-szindróma: rejtélyes betegség, ami bárkinél spontán kialakulhat

Bármilyen hihetetlennek tűnik, létezik ilyen betegség.

A szindrómában szenvedők arra ébrednek, mintha robbanás történt volna a saját fejükben, és az ezzel járó zajhatás felkelti őket.

Szerencsére ez a betegség nagyon ritka, és az orvosok is úgy vélik, hogy minden beteg elmegy ezekkel az ijesztő tünetekkel minél hamarabb az orvoshoz. Magát a betegséget körülbelül 100 éve fedezték fel, ekkor jegyezték le először. Tünetei változó gyakorisággal lépnek fel, történhet több éjszakán keresztül is egymás után, de évek is eltelhetnek két ilyen robbanásszerű ébredés között.


De mi is válthatja ki ezt a betegséget?
Megfigyelték, hogy stresszesebb élethelyzetben gyakrabban előfordulnak a tünetek, azonban konkrét okot még nem sikerült találnia a betegséget kutató orvosoknak. A stresszes életmód sokszor amúgy is alvászavarokat idéz elő.
Mit éreznek a betegek, mikor megjelennek a különböző tünetek?
A betegek elmondása szerint ezek a hanghatások nem hasonlíthatóak ahhoz, mint mikor valami leesik a lakásba és arra ébrednének. A hirtelen robbanásszerű zajra felriadnak, szívük hevesebben kezd el dobogni, pánikérzet tör ki rajtuk. Ez a tünet általában az alvási periódus első harmadában jelentkezik.

Kép: Thinkstock

Mit lehet tenni ellene?
Mivel sajnos nem tudják a pontos kiváltó okát, és diagnosztizálni is csak a beteg elmondott tünetei alapján tudják, így gyógyszer még nincsen a problémára. Mivel a stresszel hozzák összefüggésbe, így különböző stresszkezelő technikákat, relaxációs gyakorlatokat, pszichoterápiát javasolnak a pácienseknek. Fontos, hogy megnyugodjon a beteg, nem egy veszélyes betegségről van szó. A tünetetek enyhítésében, megszüntetésében a rendszeres, pihentető alvási szokások bevezetése is nagy szerepet játszik.

Forrás: Házipatika