99 millió forintos kártérítést kaptak, mert a kórház hibájából esett kómába a lányuk

A Tiszavasváriban élő család szinte szóhoz sem jutott, mikor az ügyvéd azzal kopogtatott be hozzájuk, hogy megnyerték a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal szembeni kártérítési pert.

A család kálváriája évek óta húzódik, és noha Marika már soha sem lesz olyan, mint régen, anyagi problémáik megoldódtak a 99 millió forintos kártérítéssel. Marika 23 évesen,  2010 májusában vesekőzúzásra ment be a nyíregyházi kórházba. Ez alapvetően egy rutinműtét, ám az operációhoz használt készülék nem volt megfelelően karbantartva, és ezért levegőt juttatott Marika szervezetébe. Ettől az asszonynak leállt a keringése. Újraélesztették, de teljesen nem tudták visszahozni az életbe. Éberkómába került, önállóan csak lélegezni tud.

Egyébként mindenben segíteni kell: gyomorszondán át etetik, pelenkázzák. Szemeivel élettel telve néznek a világba, ám a külvilággal érdemben kommunikálni nem tud. Az asszonyt és 2 kisfiát, Robit és Tomit a nagyszülők vették magukhoz, akik azóta a lányuk ápolására tették fel az életüket és minden pénzüket. Egy külön szobában él Marika, kórházi ággyal és az ápolásához szükséges eszközökkel. Az édesanya, Mária állandóan a lánya körül van, éjszaka a szobájában lévő ágyon alszik.

Az anya, Mária elmondta:

“A fejét a hangok irányába fordítja, és hiszem, hogy élvezi a rádió hangját is maga mellett. A fájdalom mindig kiül az arcára, de én már a szuszogásából is hallom, ha valami nincs rendben. Nagyon kell figyelni, mert bármikor lehet baja”

Az asszony férje, Mihály pedig megosztotta, mire költik a 99 millió forintos kártérítést:

“A kártérítés egy részéből nagyobb házat fogunk venni, ahol mindannyian kényelmesen elférünk. Ezen kívül szeretnénk egy átfogó vizsgálattal felméretni, milyen állapotban is van Marika. A többi pedig gyámhatósági betétben vár majd a fiúkra, amíg nagykorúak nem lesznek. Vallásos emberek vagyunk, számunkra nem fontosak a földi javak. Őszintén szólva én nem is hittem, hogy ennyi huzavona után végül fizetnek majd. Én már fel is adtam a reményt.”

A kártérítési per viszontagságai

A kórház a végsőkig kétségbe vonta saját felelősségét. A család 140 milliót kért, a kórház pedig 41 milliót ajánlott, amit részletekben gondoltak kifizetni. A Debreceni Ítélőtábla azonban az első fokon is megítélt, összesen 99 millió forintot hagyta helyben.

Forrás: Blikk