Itt az új 1000 Ft-os bankjegy: márciustól fizethetsz vele

2018. március 1-től kerülnek forgalomba az új 1000 forintos bankjegyek.

Ám az ezresek régi változatával is fizethetünk majd 2018. október 31-ig – adta hírül a Magyar Nemzeti Bank. Már 2017 szeptemberében elkezdődött az automaták felkészítése az új 1000 forintosok kezelésére.

Forrás: mnb.hu

Az MNB felhívja a parkoló- menetjegy- ital-és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy – amennyiben még nem tették meg – a hátralévő egy hónapban készítsék fel automatáikat az új ezresek elfogadására, hogy az emberek azok használatával is hozzájuthassanak a különböző szolgáltatásokhoz.

Ha október 31. után is marad nálad régi 1000 forintos, az sem vész kárba: a bevonási határnap után még 3 évig minden bank- és postafiókban, 20 évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók a régi ezresek az új fizetőeszközre.

Az MNB arról is tájékoztatott, hogy a régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem született döntés, mind a régi, mind az új változat használható.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte el a forint bankjegyek megújítását, amelynek célja, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje.

Forrás: MNB