52 éve történt az első nagy repülőkatasztrófa, ami 117 ember halálát okozta

Az utasszállító egy rosszul elhangzó utasítás miatt a Mont Blancnak ütközött.

1966. január 24-én minden addiginál súlyosabb légi katasztrófa történt: az Air India légitársaság 101-es járata, amely Bombayből indult Londonba, a Mont Blancnak ütközött, és 106 utasa, valamint a személyzet 11 tagja életét vesztette.

A tragédiát egy rosszul értelmezett szóbeli utasítás okozta, ami az irányítótoronyból érkezett. Az utasítás szerint Geneva nemzetközi reptere felé kellett ereszkedni, miután a gép elhagyta a hegyet. A pilóta azonban ezt a mondatot úgy értette, hogy a gép már elhagyta a hegyet.

A másik pilóta épp szolgálaton kívül volt, így az egyedül dolgozó kapitány megkezdte a süllyedést, így egyenesen a Mont Blancnak repült.

Egy, a szóban forgó géphez hasonló repülő. Kép: Wikipedia

Az utasok és egyben a halálos áldozatok egyike Dr. Homi Jehangir Bhabha volt, az Indiai Atomenergia Közösség feje. Ezért vannak, akik úgy vélik, hogy a félrevezető utasítás a CIA terve volt, mert lassítani akarták egy nukleáris bomba kifejlesztésének folyamatát.

A gép egyes törmelékei még mindig a katasztrófa területén vannak. 2008-ban egy hegymászó talált egy a repülőről származó újságpapírt, mások a gép egyik hajtóművére bukkantak.

Tavaly, 2017 júliusában még emberi maradványokat, így egy nő combcsontját és egy kezet is találtak a helyszínen egy másik hajtómű mellett.

A tragédia ellenére, bár a halálos balesetekhez köthető járatneveket ki szokták venni a forgalomból, az AI 101-et mind a mai napig használja a légitársaság.

Forrás: Wikipedia