Olyan sok a kidobott könyv, hogy könyvtárt csináltak belőle a kukások

Ankara kukásai összefogtak a kultúra jegyében – a könyvtáralapítás mellett saját zenekaruk is van, amelyben kukákon dobolnak.

A török főváros kukásai nem hagyják, hogy veszendőbe menjen a kultúra: összegyűjtik azokat a könyveket, amiket az emberek a szemétbe dobnak, és a saját maguk által alapított könyvtárba helyezik el ezeket.

Emirali Urtekin, a könyvtár vezetője elmondta: az ötlet akkor pattant ki a fejükből, mikor azon tépelődtek, mit csinálhatnának még a munkájuk mellett.

Fotó: Pixabay

7 hónappal ezelőtt kezdték gyűjteni a kidobott könyveket, már mintegy 4700 kötet gyűlt össze, ezeket akárcsak a profi könyvtárosok, kategóriákba sorolták. Az olvasók a gyerekkönyvektől a szerelmes regényeken át a gazdasági tanácsadó könyvekig sok mindent megtalálhatnak a könyvtárban, amit nem csak kukások látogathatnak, és a nap 24 órájában fogadja a látogatókat. A kukások által alapított könyvtár egy régi gyárépületben működik, ahol egy kávézó és borbélyszalon is található.

A kreatív szemeteseknek emellett egy zenekaruk is van, amelyben használaton kívüli kukákon dobolnak. És máris újabb ötleteken agyalgatnak. Legújabb projektjük keretében például egy mobil könyvtárat szeretnének elindítani, amellyel iskolákat látogatnának. Sok török iskolának nincs ugyanis saját könyvtára.

Forrás: HVG