Nincsenek tünetei, csak amikor már késő: a rémisztő hasnyálmirigyrák

Friss adatok szerint 5-ből 4 beteg a diagnózis évében meghal, annyira későn lehet csak észrevenni.

Nemrég írtunk arról, milyen forradalmi újítást akarnak bevezetni amerikai kutatók a rákgyógyítás terén. Eszerint elég lenne évente egy vérvizsgálat, amiből jóval korábban, még gyógyítható fázisában kiszűrhető lenne a rákos megbetegedés. Különösen olyan betegségek esetén lehetne ez megnyugtató, mint például a rendkívül alattomos hasnyálmirigyrák, ami szinte kivédhetetlen: csak akkor jelentkeznek az első tünetei, amikor már alig, vagy egyáltalán nincs esély a gyógyulásra.

Mégis, mit tehetünk akkor, hogy időben felfedezzük?

A webbeteg.hu azt írja, a hasnyálmirigy-daganat diagnosztizálásában a képalkotó vizsgálatoké az elsődleges szerep.

A hasi UH-vizsgálattal általában csak a 2 cm-nél nagyobb tumorok fedezhetők fel. Sokkal inkább alkalmas a kimutatásra a hasi CT-vizsgálat, hiszen ezzel a kisebb daganatok is láthatók és a környezetre való terjedés mértéke is megítélhető.

Ám a pontos diagnózis felállítása csak szövettani mintavétel alapján lehetséges, amely leggyakrabban a hasfalon keresztül történik egy tű segítségével (finomtű biopszia).

Hasi CT-re csak orvos által írt beutalóval mehetünk, illetve magánrendeléseken anélkül is, azonban elég borsos ára van: 30-70 ezer forint között mozog. Mégis, aki megengedheti magának, annak érdemes kiadnia ezt a pénzt, mert az életét mentheti meg.

Hogyan előzhetjük meg?

A hasnyálmirigyrák 40 évesnél fiatalabbakban igen ritka, 50 évesnél idősebb korban az életkorral párhuzamosan gyakoribbá válik, leginkább 65 és 80 éves kor között fordul elő, és gyakrabban alakul ki férfiakban. Megelőzéséhez, mint minden máshoz is, az egészséges életmód a jelszó: a dohányzás és az alkohol minél teljesebb, lehetőleg száz százalékos elhagyása, a nehéz, zsíros ételek kerülése és a sport, ami aktívan tesz a rákos sejtek kialakulásának megakadályozásáért.

Együnk nagyon sok gyümölcsöt és zöldséget, ugyanis több tanulmány is igazolta, hogy a gyümölcsben és zöldségben gazdag táplálkozás csökkenti a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét.

A védőhatást a gyümölcsökben és a zöldségekben megtalálható vegyületek – folsav, antioxidánsok, karotinoidok, valamint az E-és C-vitaminok – fejtik ki. Az is bizonyítást nyert, hogy a hagyma, a fokhagyma, a babok, a sárgarépa, az úgynevezett „sárga zöldségek”, a „sötét levelű zöldségek”, valamint a káposztafélék. bírnak a legnagyobb protektív hatással.

Milyen tünetekre figyeljünk?

A has környéki fájdalom és a fogyás a két leggyakoribb kezdő tünet, de akkor is mindenképp forduljunk orvoshoz, ha úgy látjuk, hogy bőrünk vagy szemfehérjénk kicsit sárgásabb árnyalatot kap, illetve, ha bármilyen emésztési kellemetlenséget tapasztalunk, vagy a vizeletünk sötétre színeződik.

A hasi fájdalom sokszor tartós, a hátba sugárzik, jellegzetessége, hogy az éjszakai órákban valamint fekvő vagy ülő helyzetben fokozódik.

Forrás: webbeteg.hu, Wikipedia

Kiemelt kép: Thinkstock