Rekord: a Föld vagyonának már több mint háromnegyede van a milliárdosok kezében

A világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a leggazdagabbak tulajdona, akik 1 százalékát teszik ki a Föld népességének.

Az eddigiekhez képest is nőttek a vagyoni különbségek az MTI közleménye alapján, amely összesíti a Föld vagyonának tulajdonlását a legfrissebb adatok szerint. Az eddig is tudvalevő volt, hogy az összvagyon aránytalanul oszlik el, kimagaslóan magas része van a legtehetősebbek kezében. Ám ez mostanra még inkább fokozódott:

a világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el

az Oxfam hétfői jelentése szerint.

A fő ok: adótrükkök

2016-2017-ben minden második nap lett egy új milliárdos – írta a segélyszervezet, utalva a Forbes pénzügyi magazinnak a milliárdosokról szóló és először 1987-ben kiadott listájára. Míg három évtizede 140 milliárdos 295 milliárd dolláros összzvagyonnal rendelkezett, addig 2017-ben 7700 milliárd dolláros összvagyonnal az Oxfam szerint rekordszámú, 2043 milliárdos szerepelt a listán.

“A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve” – hívta fel a figyelmet a fejlesztési szervezet, amely szerint viszont a bolygó lakosságának szegényebbik felét kitevő 3,7 milliárd ember semmit sem profitál a vagyonnövekedésből.

Az Oxfam szerint e kiegyensúlyozatlanság egyik oka “a konszernek és a szupergazdagok adóelkerülése”, a leggazdagabb egy százalék ugyanis az adózással kapcsolatos különböző trükkök révén évi mintegy 200 milliárd dollárt “spórol meg”. A fejlődő országok viszont e trükkök miatt legalább 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el, ami több mint az évente világszerte felhasznált fejlesztési segélyek 145 milliárd dolláros összege.

A nőket használják ki
Az Oxfam egyik németországi vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer “a nők következetes kizsákmányolásán” alapul.

“Kevesebbet fizetnek” nekik a férfiaknál, és aránytalanul gyakrabban dolgoznak rosszul fizetett foglalkozásban és kevésbé biztonságos munkakörülmények között – fogalmazott Jörn Kalinski.

Az Oxfam ezért felszólította a politikusokat, hogy gátolják meg a vállalatcsoportok és a szupergazdagok adóelkerülését, biztosítsanak egyforma jövedelmeket és esélyeket a nőknek és a férfiaknak, valamint fektessenek be az egyenlő oktatásba és az egészségügybe.
A jelentést a kedden kezdődő davosi világgazdasági fórum előtt hozták nyilvánosságra. A nagyszabású svájci eseményre várják mások mellett Donald Trump amerikai elnököt és több európai kormányfőt.

Forrás: MTI

Képek: Pixabay