Ma lenne 75 éves Cseh Tamás – rá emlékezünk

Korának egyik legmeghatározóbb magyar zenésze 66 évesen hagyott itt minket.

A Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész és rajztanár Cseh Tamás Budapesten született 75 éve, 1943 január 22-én. Gyerekkorától kezdve vonzotta az éneklés, és azonnal elkezdte írni saját dalait is.

Fotó: Youtube

Hogyan vált indiánná?

Miután elvégezte a József Attila Gimnáziumot, érettségi ajándékként egy gitárt kapott a nagyszüleitől, ami meg is adta neki a lendületet első zenekarának megalapításához. Ám ekkor még rajztehetsége állt nála első helyen, így a képzőművészetire akart jelentkezni továbbtanulás gyanánt, ám oda nem vették fel. Ezért végezte el végül az egri Tanárképző Főiskolát.

1961-ben szűk baráti körével hozta létre a bakonybéli Indiántábort, aminek célja a szabadság és a “civilizációtól” való elszeparálódás volt. A tábornak egyre többfelé kelt híre, így csatlakozóinak száma is nőni kezdett.

Ezzel párhuzamosan fejlődött az “indián-identitás”; míg az első évben pusztán egy fejpántra tűzött toll határozta meg hovatartozásukat, addig a táboron kívüli idejükben sokat tanulmányozták az amerikai őslakosokat, így magukévá téve azoknak szokásait és szellemiségét. Ehhez az életvitelhez szigorú szabályokat kellett hozniuk, mint például a nem egyéni termékek behozatalának megtiltását. Minden ruhát és eszközt egyaránt a táborozóknak kellett előállítaniuk. A táborozók új nevet is kaptak valamilyen rájuk jellemző tulajdonság alapján. Cseh Tamás a “Füst a szemében” nevet kapta.

Cim-cim-cimbora

1970-ben Bereményi Gézával vágtak neki a közös zenélésnek, hozzá költözött és nem sokkal később el is indult a siker útján, pedig első dalaikat nem merték a nyilvánosság elé tárni az erős cenzúra miatt.

Egy daluk azonban eljutott Jancsó Miklós filmrendezőhöz, aki berakta azt a Még kér a nép című filmjébe.

Ez volt az:

Ezek után ajánlatot kaptak Gyurkó Lászlótól, a Huszonötödik színház igazgatójától, melyet kezdetben visszautasítottak, majd csak 1972 nyarán fogadták el. Itt történt meg Tamás első nyilvános fellépése.

Ezután, mivel abban az időben a zenélést még szinte csak együttesekben lehetett elképzelni, csatlakozott az Ad Libitum nevű társasághoz, énekesként, és életre szóló barátságot kötött annak tagjaival, Kecskeméti Gáborral, Márta Istvánnal és Novák Jánossal.

A kritikák pozitívak voltak, így Tamás az év őszén a “Vörös oltár” és a “Még kér a nép” színpadi változatában is közreműködhetett. 1973 szeptemberében a Cimbora című televíziós gyerekműsorban ő énekelte annak szignálját és gyakran szerepelt is benne. 1974-ben “Az első fénykép” címmel Elek Judit készített vele filmet.

Cseh Tamás: Cimbora (főcímdal)

1975 telén ismerkedett meg Másik Jánossal, akivel egy operát akart írni. Az ötletet végül Bereményi javaslatára módosították arra, hogy egy zenés formában előadott levél legyen. Ebből született meg első lemeze, a Levél a nővéremnek. A lemez az azon énekelt, visszaemlékezésekre és jelenkori leírásokat magába foglaló dalok közötti rendszertelenül felhangzó levélrészletek miatt kapta a nevét.

Balról jobbra: Másik János, Bereményi Géza és Cseh Tamás. Fotó: Bálint Marcell (Wikipédia)

Magánélet és a nem-halál

Miközben egyre több színház hívta meg színpadára, és részt vett a Katona József Színház alapításában is, a szerelem is utolérte: 37 évesen elvette Császár Bíró Évát, aki két gyermekkel ajándékozta meg: a most 36 éves András Koppánnyal és a most 27 éves Borbálával.

2006-ban, halálos betegségének diagnózisával azonos évben jelent meg a Csillagokkal táncoló kojot című válogatása indián mesékből.

A tüdőrák 2009 augusztusában ragadta el, de azt, hogy meghalt volna, túlzás lenne állítani – mert mind a mai napig rendszeresen szólal meg magyar családok otthonaiban, magyar színpadokon, tévéadásokban, koncerteken.

Cseh Tamás szobra a budapesti Szent Gellért téren. Fotó: Derzsi Elekes Andor (Wikipedia)