Energikus vagy, vagy fáradékony? – Egy nagyon apró dolgon múlik az egész

Vannak, akik egész nap tesznek-vesznek, és mégsem fáradnak el estére, míg másoknak már a reggeli felkelés is nehezükre esik.

A fáradékonyság okai

Ha nincs annyi energiád, amennyire a mindennapos teendőid ellátásához szükség van, és ahhoz, hogy a hobbidra is szentelj némi energiát, akkor itt az ideje, hogy utánajárj, mi lehet a háttérben. Ez lehet egyéni adottság kérdése, de az életmód, a stressz szint és a betegségek is közrejátszanak a fáradékonyság kialakulásában. De mi van mindennek a hátterében?

A sejtszervecske, amin a fáradékonyság múlik

Szervezetednek van egy olyan apró, néhány mikrométeres sejtszervecskéje, ami az energiát termeli, és nagyban befolyásolja, hogy fáradékony vagy-e, avagy sem. Ez pedig nem más, mint a mitokondrium, ami minden sejtedben megtalálható, sőt, egyes sejtekben több százezer is lehet belőle. A mitokondriumban a belélegzett oxigén segítségével ATP vegyületek képződnek, és ezek mennyisége határozza meg az energiaszinted, illetve fáradékonyságod szintjét.

A fáradékonyság és az életkor kapcsolata

Ahogy idősödünk, megváltozik a mitokondriumunk működése, anyagcserénk lelassul, sokan egyre fáradékonyabbak emiatt. De szerencsére életmódváltással bármely életkorban lehetséges energikusabbá válni.

Tippek, ha támad a fáradékonyság:

Első körben fordulj kezelőorvosodhoz, hogy nem valamilyen betegség áll-e a háttérben!

Minden éjjel próbálj meg legalább 8 órát aludni! Egyes kutatások szerint, ha csak 6 órát alszol, az olyan hatású a szervezetedre, mintha 2 napig nem aludtál volna.

Kerüld a finomított cukor, a fehér liszt és az alkohol fogyasztását!

Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget!

Bármennyire is fáradtnak érzed magad, kezdj el rendszeresen mozogni. Már egy 20-30 perces séta naponta is rengeteget számít!

Próbáld csökkenteni az életedben jelenlévő stresszt, és tudatosan tanulj meg kikapcsolni, lazítani. Teljesen egyéni, hogy ebben kinek mi segít. Van, aki a meditációra vagy az autogén tréningre esküszik, másokat viszont az kapcsol ki teljesen, ha belefeledkeznek a barkácsolás, a kézműveskedés, a zenehallgatás vagy az olvasás nyújtotta flow élménybe.

Lájk