4 ritka ízületkímélő mozgásforma, amiket Magyarországon is kipróbálhatsz

Hazánkban is emberek ezrei élnek ízületi fájdalmakkal – ha orvosunk beleegyezik, akkor a kíméletes mozgás enyhíthet a panaszokon.

Ízületi fájdalommal könnyű belekerülni egy olyan ördögi körbe, amikor is a fájdalom miatt nem mozgunk, ez viszont rossz hatással van az izmok és ízületek állapotára, és még erősebb fájdalom lesz az eredmény, amitől pedig még kevésbé lesz kedvünk mozogni. Ismerős? A kíméletes mozgás segíthet csökkenteni a fájdalmakat, így ha orvosod szabad utat ad, akkor érdemes élnia lehetőséggel. A népszerű ízületkímélő mozgásformák közé tartozik a gyaloglás, az úszás és a biciklizés, de mit tehetsz, ha valami mást, valami különlegesebbet is kipróbálnál? Válassz az alábbiak közül!

Lemanguria: A Lemanguria egy különleges szabad tánc, aminél a mozdulatok a lélekből születnek. Azért kímélő, mert nincsenek benne kötelező mozdulatok, mindenki úgy mozdul benne, ahogy az neki éppen megfelelő. Egyfajta mozgásmeditációról lévén szó, önismeretre is szert tehetsz általa, és leküzdheted a benned lévő lelki blokkokat.

Mediball: A mediball egy különleges kínai labdajáték, amely során a centrifugális erő segítségével, körkörös mozdulatokkal, igyekszünk a 22 cm átmérőjű, puha gumiütőn tartani a labdát. Amellett, hogy felpezsdíti a vérkeringést, nagyon jól megnyugtat, oldja az izomzat feszültségét, és fejleszti a koncentrációs képességet is. Sportsérülések után a rehabilitációban is nagyszerűen alkalmazható. Hazánkban több városban is elsajátíthatod a játékot, amit aztán egyedül, párban vagy csoportban is gyakorolhatsz.

Forrás: Youtube

NIA: 9 mozgásforma vegyítéséből született meg a NIA, amiben a táncok, a jóga és harcművészetek elemei is felbukkannak. Az ízületekhez nagyon kíméletes, és itt is jellemző az, hogy nincs semmi kötelező, semmi feszülés benne, mindenki annyira megy bele a mozdulatokba, amennyire az a teste számára éppen megfelelő. A rendszeres NIA gyakorlás nem csak az ízületeknek tesz jót, hanem felszabadít és életörömöt  is ad.

Forrás: Youtube

Civirsh: Keleti mozgásforma, ami könnyen elsajátítható és kíméli az ízületeket, sőt, hatékonyan csökkentheti a fájdalmakat is. Működési elve szerint a test energiaáramlásán hivatott javítani. Gyenge emésztés és hormonproblémák esetén is segíthet.

Lájk