Sztárok kiútja a depresszióból: terápia és gyógyszer helyett megtalálták az igazi gyógymódot

Catherine Zeta-Jones, Angelina Jolie, Carrie Fisher és Jim Carrey története nagyon tanulságos.

A depresszió kegyetlen és alattomos betegség: váratlanul érkezik, és nagyon nehéz megküzdeni vele. Nemrég Kern Andrásról írtunk, aki őszintén vallott depressziójával való küzdelméről. Ő a kedélyjavítókat választotta, ám maga is bevallotta: ezek legfeljebb csekély mértékben segítenek a tüneteken.

Mit tegyünk, ha se terápiát, se gyógyszereket nem alkalmazhatunk?

Kern András esete alapján talán azt gondolnánk, tényleg csak ez a két lehetőség létezik: terápia vagy gyógyszerek. Ez nem így van, hisz a családunk, vagy más, hozzánk közelálló emberek is a segítségünkre lehetnek, ha engedjük, hogy segítsenek. Az önismeretfejlesztéssel is sokat tehetünk depressziónk okának megismeréséért.

A világsztárok közt is sokan szenvednek vagy szenvedtek depressziótól, ám ők sem feltétlenül pszichiátriára járkáltak, vagy kedélyjavítókat kapkodtak.

Kép: Getty Images

Catherine Zeta-Jones

például olyan súlyos depresszióval küzdött, amin csak a pszichiátriai kezelés segített többé-kevésbé. Mégis, amikor férjét, Michael Douglast gégerákkal diagnosztizálták, hatalmas optimizmussal állt ki mellette, és most már néhány éve úgy tűnik, Douglas tünetmentes. (Zeta-Jones most a szexuális zaklatásról szóló vádak kapcsán állhat ki ugyanilyen elánnal férje mellett – erről itt olvashatsz bővebben.)

Amit azonban depressziója egyértelmű gyógyírjaként írt le, az a sport.

Ami nem meglepő, hiszen a sportolás a boldogsághormonok (endorfin) termelésével hihetetlen mértékben képes javítani a depressziós emberek állapotán.

Kép: Getty Images

Angelina Jolie

is a depresszióval küzdő világsztárok sorába tartozik. Ő már egész kamaszkorától küszködött a kórral, a korán jött siker hamar eltorzította a személyiségét. Túl hamar ért el mindent, ezért – mint nyilatkozta – hihetetlenül üresnek éreztem magát, nem találta a helyét a világban.

Ami nagy sokára kirántotta ebből, az az önkéntes munka volt.

Amikor 2001-ben felkérték, hogy legyen az UNHCR jótékonysági nagykövete, rájött: egész életében arra vágyott, hogy másoknak segíthessen. És talán egy kicsit azzal is szembesült, mennyire nincs oka neki a szomorkodásra. Azóta számos tragédia sújtotta országban járt, többek között Irakban és Törökországban segítette a szír menekülteket, rendezései pedig többnyire a Föld eldugott pontjain nyomorgó társadalmak problémáit és szépségeit mutatják be.

Kép: Getty Images

Carrie Fisher

története is nagyon tanulságos: a depresszió egyik válfajával, bipoláris személyiségzavarral küzdő színésznő egész életében nyíltan beszélt betegségéről, akár arról is, hogyan menekült a drogok világába előle.

Amikor állapota már olyan súlyossá vált, hogy összefüggő mondatokat sem tudott alkotni, elment az Anonim Alkoholistákhoz.

“Az AA-hoz (Anonim Alkoholisták − a szerk.) mentem, mert hiszitek, vagy nem, van olyan csoport is, ahová a lelki betegek járnak. Ám eleinte egyáltalán nem tetszett. Ott akartam hagyni őket, erre felvilágosítottak: egyáltalán nem kell, hogy tetsszen, ez a dolog nem erről szól. Csak csinálni kell, lépésről lépésre, ahogy a módszer előírja. Annyira meglepődtem – “Mi az, nem is kell, hogy tetsszen? Milyen koncepció ez?” –, hogy maradtam.” – nyilatkozta.

Fisher azt vallotta a depresszióról: ez egy kihívás, ahogy a megoldása is. A megoldás pedig abban rejlik, hogy az érintettek minél gyakrabban osszák meg egymással tapasztalataikat, nehézségeiket, fájdalmukat és örömeiket.

Kép: Getty Images

Jim Carrey

depressziójából való kilábalása sokfelé ismert történet. Miután a komikusnak, aki egyébként is mindig lelki gondokkal küzdött, a barátnője öngyilkos lett,

az alkotáshoz fordult. Egyébként a gyógyszerekről azt nyilatkozta, szerinte többet árthatnak, mint amennyit használnak.

Nem fontos a tehetség, csak merülj bele abba, amit találtál magadnak! Legyen az festészet, gyöngyfűzés, zenélés, vagy bármi más!

Forrás: beautyfly.hu