3-5 millió forintért lehet élő babát vásárolni Magyarországon

Nagy a kereslet a babákra hazánkban, így vannak olyan terhes anyák, akik néhány millió forintért eladnák gyermeküket, noha ez bűncselekménynek számít hazánkban.

Az örökbefogadás útvesztőjében

Míg olyan hátborzongató esetek is előfordulnak, hogy valaki megöli és feldarabolja saját újszülött csecsemőjét, addig rengeteg pár hiába vár a gyermekáldásra. Az örökbefogadás folyamata pedig akár 4 évig is eltarthat hazánkba. A babákra óriási a kereslet, és emiatt egyre több terhes anya dönt úgy, hogy néhány millió forintért eladná a saját gyermekét. Az RTL Klub Fókusz című műsora készített erről riportot.

Forrás: Pexels

Gyereket venni a netről?

A Fókusz stábja feladott egy hirdetést, amiben örökbefogadásra váró házaspárnak adták ki magukat. alig pár nappal később jelentkezett egy vidéki házaspár, akik rejtett kamerás felvételen üzleteltek a nő hasában növekvő magzattal. A kicsi “édesapja” így seftelgetett, az áru a születendő gyermeke:

“Megmondom a tutit, mi 5 millióra gondoltunk. Nekünk az elején kéne kettő, a többit öt vagy hat hónapra elosztani, a végén meg a fennmaradót. Ennyi.”

A párnak ez lesz az első babája, és több örökbefogadásra váró családdal is beszélnek. Az apa fájdalomdíjnak nevezi a babáért kért összeget.

Forrás: Pexels

A baba vásárlás rizikói

Először is, babát venni bűncselekmény. Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke elmondta: a büntető törvénykönyv szerint ez emberkereskedelemnek számít. Tilos gyermeket árulni anyagi haszonszerezés céljából. Az eladók és a vevők is három év börtönre  büntethetőek.

Emellett nagy a csalás és az átverés kockázata is, az alapítvány elnöke erről így mesélt:

“Nem egy olyan történetet tudok, ahol támogatták az anyát hónapokon át, fizették a lakhatását, a táplálkozását, a vitamint, vitték orvosi vizsgálatokra, laborra, megszülte a gyereket és szülés után nem mondott le róla.”

Vannak olyan terhes anyák, akik még ennél is csúnyábban becsapják az örökbefogadókat, sőt, akár több családot is egyszerre. Mindenkitől elkérik a támogatást, de aztán mégsem adják oda a gyereket, vagy megzsarolják az örökbefogadni vágyókat.

Erkölcsi kérdés: Abortusz vagy seftelgetés a babával?

Az az elvi kérdés is felmerülhet, hogy mi a jobb egy gyermeknek: ha az anya abortuszra megy, és elveteti a magzatot, így nem jön a világra a kicsi, vagy ha pénzért cserébe eladja az édesanyja valaki másnak?

Mi lehet a megoldás?

Becslések szerint ma Magyarországon mintegy 20 ezer gyermek vár arra, hogy örökbe adják, ugyanakkor közülük évente csak 900 kerül új szülőkhöz. Pedig egyre többen szeretnének örökbe fogadni, és egyre többen vannak azok, akik akár fizetnének is a gyermekért. Ám legtöbben egészséges, néhány napos vagy legfeljebb hónapos babát szeretnének, és pont rájuk kell a legtöbbet, akár 4 évet is várni. Azok a szülők, akik kicsit idősebb, esetleg valamilyen betegséggel élő gyermekkel is “beérnék”, rövidebb idő alatt kaphatnak gyermeket.

Forrás: Index