Szabó T. Anna költőnk szívmelengető mondatai a türelemről

Ma minden a türelem ellen dolgozik: az internet a folytonos hírözönnel, a frusztráló közlekedési dugók, az állandó reakciókényszerbe taszító mobil, a közösségi média, az egész rohanó világ.

Szabó T. Anna írásában a türelemről és annak hiányáról osztja meg érzéseit és gondolatait. Ebből kiderül, hogy a szeretetet sokféleképp kifejezhetjük, ami könnyen félreértésekhez vezethet a családokban.

A költőnő szerint a türelem a humorérzék mellett ez a jó együttélés alapja:

Milyen sokat várunk egymásra! Várunk a házasságra, várunk a gyerek születésére, aztán várunk a gyerekre iskola után, edzés alatt, várjuk haza az egyetemről, várjuk az unokákat, várunk anyánkra, apánkra, várunk a vallomásra, a gesztusra, az ünnepre, a bocsánatkérésre és a bocsánatra. Aki türelmetlen, annak nagyon nehéz. A türelmetlenekhez nagyon sok türelem kell.

A mai modern világunk azonban nem könnyíti meg azt, hogy türelmesek maradjunk egymással szemben, Szabó T. Anna érzékeltesen ír erről:

Ugyanakkor az internet a folytonos hírözönnel, a frusztráló közlekedési dugók, az állandó reakciókényszerbe taszító mobil, a közösségi média, az egész rohanó világ, amibe oly készségesen vetjük bele magunkat, holott még nem vagyunk eléggé edzettek hozzá, és csak fulladozva maradunk a felszínen.

Emlékszem a hideg iszonyatra, amikor a kétéves fiam egy magasról elcsent ollóval elvágta a laptopom kábeljét – „Hogy ne dolgozz!” mondta szigorúan. Nem volt türelme kivárni, amíg a doktori disszertációmat befejezem – és hogyan is lett volna türelme egy olyan anyához, aki a napjainak a felét legalább a számítógépébe merülve tölti? A gyerekek türelmetlenek. Talán azért, mert mi is türelmetlenek leszünk velük, ha mások gazdálkodnak az időnkkel?

Egész életemben azon igyekeztem, hogy tudjak várni, megérteni, elfogadni. Makacsul törekszem a türelemre – de nem mindig könnyű. A türelemhez ugyanis pihenés kell, feltöltődés, csend. Hogy lehessünk egy kicsit magunkkal, mielőtt másokkal lehetnénk. „A szeretet hosszútűrő, kegyes” tanultam Szent Pál szeretethimnuszából. Vagy más, újabb fordításban: „A szeretet türelmes, a szeretet jóságos”. Legyünk türelmesek tehát magunkhoz is. Csak akkor lehetünk türelmesek és jóságosak másokkal.

Forrás: HVG