Meghalt a magyar oltásellenes mozgalom vezetőjének Endre babája, indul a tárgyalás

A kisbaba otthon született, nem kapott K-vitamint vérzékenység ellen, a szülők pedig akadályozták a csecsemő ellátását, a mentő személyzetével kiabáltak.

L. Csabát és feleségét, Adát emberöléssel vádolják. Csaba az Oltáskritikus Életvédők szövetségének elnöke, a párra a vádirat szerint jellemző, hogy az asszony a férje jóváhagyása nélkül nem dönt semmiben. Első fiúk, Lehel 2010-ben jött világra, Endre pedig 2012. november 12-én.

A nő egyik gyermekével való terhessége idején sem vette igénybe a védőnői szolgálatot, terhesgondozásra sem járt. Endrét otthonában szülte, a kicsit ekkor látta először gyerekorvos, és a végzetes betegségéig utoljára.

A vádirat szerint a baba születése után nem kapott K-vitamin profilaxist, ami a vérzékenység megakadályozásához kell. Az újszülöttgyógyász tájékoztatta a szülőket a K- és D-vitamin adásával kapcsolatos teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és a kötelező BCG oltásról. Az anyagcsere szűrővizsgálathoz a vért a szülők nem engedték meg levenni az orvosnak. K-vitamint a szülést követően egyhetes korban is kellett volna kapnia Endrének, ám ez is elmaradt.

2012 szilveszterét ismerősöknél töltötte a család, a baba itt január 1-jén lett rosszul, sírt, nem akart enni, és délután 5 óra körül sugárban hányni kezdett. A család vendéglátója orvoshoz akarta vitetni, így felhívta Csabát, aki nem egyezett ebbe bele. A baba újra hányt, bőrszíne megváltozott.

Este fél 10 után hívták csak ki a mentőket, a vádirat szerint a szülők kifejezetten akadályozták a csecsemő ellátását, a mentő személyzetével kiabáltak, vádaskodtak. A babát a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikájára vitték a mentősök, ahol január 8-án meghalt.

Az ügy iránt most, 5 év elteltével is hatalmas az érdeklődés, magánszemélyek is elmentek a tárgyalásra. A család késve érkezett, és már a belépésükkor tiltakoztak felvételek készítése ellen, és indítványozták a a zárt tárgyalást, de dr. Boldog Gusztáv bíró és tanácsa ezt elutasította.

Forrás: Blikk