100 ezer magyar veszett oda: most van a doni katasztrófa 75. évfordulója

1943. január 12-én indította meg drámaian végződött támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban: a 207 ezer főt számláló 2. magyar hadsereg mintegy 100 ezer katonája elesett.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a doni katasztrófával kapcsolatban elmondta:

“Nem igaz az a negatív legenda, mely szerint a 2. hadsereget abban a tudatban állították össze, hogy úgysem fog visszatérni. Az ország egész területéről sorozták a katonákat és az ország teljesítőképességéhez képest fel volt szerelve. A szemben álló szovjet hadsereghez képest nem”

Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka elmondta: a Don Kanyarnál harcoló 2. hadsereg a teljes magyar haderő harmadát tehette ki, és a teljes magyar fegyverzet felét megkapták. A fegyvereink minősége a szomszédos országok haderejének megfelelt, ám a szovjet vagy német irodalom hadseregével már nem volt egyenrangú – közölte a szakember.

Kovács Vilmos azt is elárulta, hogy a 200 000 fős sereg vesztesége mintegy 125 000 fő volt, de ebbe a halottakon kívúl az eltűnteket, seesülteket is beleszámították.
Országszerte megemlékeznek a doni katasztrófa áldozatairól. Például a budai Várban szentmisét, koszorúzást tartanak, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban többek között második világháborús haditechnikai eszközöket is megnézhetnek az érdeklődők. A múzeum a hétvégén ingyenesen látogatható. Emellett országszerte sok helyen, például Szombathelyen, Szegeden, Makón, Győrben, Zalaegerszegen, Nyíregyházán és Pákozdon is megemlékeznek a Don Kanyar áldozatairól.

Címlap kép: Wikipédia

Forrás: Bama

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!