Újszülöttet hagytak a békéscsabai inkubátorban

A gyermekosztályon Fruzsina névre keresztelték a kicsit.

Szerdán 11:15-kor a békéscsabai kórház gyermekosztályán megszólalt a babamentő hanggal és fénnyel jelző riasztója. A portás erre megnézte az inkubátort és észrevette, hogy egy újszülöttet hagytak benne. Értesítette a gyermekosztály munkatársait, akik perceken belül ott voltak és felvitték az ötödik emeletre a babát.

A jelenlegi jogszabályi rendelkezések alapján lehetőség van arra, hogy a gyermekét nem vállaló szülő a babamentő inkubátorban büntetlenül helyezze el újszülött gyermekét.

Két perce van arra, hogy betegye a gépbe: ennyi ideje van arra, hogy anonim módon elhelyezhesse újszülött gyermekét, majd távozhasson anélkül, hogy felfedné kilétét.

A gyermekosztály dolgozói Réthy Fruzsina névre keresztelték a kicsit, akinek állapota stabil. Kapott védőoltást és antibiotikumot – ez utóbbi szükséges, ha úgymond “az utcáról” érkezik egy baba -, de még további vizsgálatok előtt áll.

A kislány megfelelően fel volt öltöztetve, erőteljesen sírt és mozgott. Az állapota stabilnak mondható. 2900 grammal és 49 centiméterrel született.

Fruzsina a kilencedik újszülött, akit 2006 óta békéscsabai babamentő inkubátorban hagytak.

Az intézmény értesítette az illetékes szervezeteket, a kicsi további sorsáról és arról, hogy hova kerül, a gyámügyi szakemberek döntenek.

Forrás: beol.hu

Kiemelt kép: illusztráció, Wikipédia