18 fotó Észak-Koreáról, amit nem lenne szabad látnunk, de a fotós kicsempészte őket

A fényképészt kitiltották, soha többé nem mehet vissza Észak-Koreába.

Eric Lafforgue bátor fotós, aki azért utazott el Észak-Koreába, hogy dokumentálja, mi történik a felszín alatt. Ez nem kis vállalkozás, hiszen ott minden rezdülését figyelik az embereknek, a felvételeket készítő turistákat is állandóan szemmel tartják. Vannak olyan területek, ahol egy fényképezőgépet előkapni lényegében azzal egyenlő, hogy az illető az életével játszik.
Lafforgue mégis kicsempészett egy sor fényképet, amelyek olyan jeleneteket örökítettek meg, melyeket nem lenne szabad látnunk. A fotóst, miután nem tett eleget a kormány kérésének, hogy tüntesse el képet az internetről, kitiltották Észak-Koreából.

Koreában az idegenvezetők örömmel hagyják, hogy a turisták lefényképezzék a számítógépek előtt ülő gyerekeket, mutatván ezzel, hogy a fiataloknak egyáltalán nincsen sanyarú sorsuk. Csakhogy ezek a képek alapesetben mindig csak a monitor másik oldaláról készülhetnek, aminek köszönhetően nem látszik, hogy a gép teljesen sötét és süket. Áram ugyanis valójában nincs beléjük vezetve.

Ilyesféle képből akár már többet is láthattál: egyes észak-koreaiak annyira szegények, hogy állítólag füvet gyűjtenek étel gyanánt. Aki ilyen embert lefényképez, az rendkívüli haragot vált ki a vezetőségből.

Gyerekek az autók között a többsávos úton. Phenjanban még mindig nem megszokott az autók látványa, ezért még az úttest-járda elkülönülés is csak kialakulóban van.

Keszong egyik részén több öreg házból kialakított hotelkomplexumban lehet lakni, ahol nem akarják, hogy kimenj az utcára, hiszen “odakinn is ugyanazt látnád”. Ez a fotó bizonyítja, hogy nem.

Szigorúan tilos a pihenésüket töltő katonákról képet csinálni.

Ha delfináriumba mész, a delfineket fotózhatod, de a katonákat nem. Közben ők teszik ki a közönség 99 százalékát.

Egy férfi egy keréken csónakázva horgászik – valószínűleg nem passzióból.

Ilyen mértékű sorbanállás nap mint nap előfordul, hiszen nincs is rendes tömegközlekedés.

A vonszani úttörőtáborba az egész országból érkeznek gyerekek – de akik vidékről jönnek, sokan életükben nem láttak még mozgólépcsőt, ezért bizonytalanul nézik, rálépjenek-e.

Alvó hatósági személy. Soha nem szabad hivatalos emberekről olyan képet csinálni, ami “rossz fényben” tünteti fel őket.

Bepillantás egy fürdőszobába.

Ez a kép egy olyan estén készült, amikor a fotós buszának útlezárások miatt kitérőt kellett tennie. A buszvezető megkérte a fényképészt, ne használjon vakut, mert megijeszti vele az embereket.

Biztonságos munkakörülmények.

Nagyon nagy tiszteletlenségnek számít, ezért tilos a Kim család bármely tagját ábrázoló szobor hátáról készíteni képet.

Gyakori látvány, amit szintén tilos fényképezni.

Az óvóhelyként szolgáló phenjani alagutat is szigorúan tilos fotózni – amikor ez a kép készült, rá is szóltak a fotósra, hogy törölje.

Nagyon sokan mindennap órákon át bicikliznek a munkahelyükre és haza. Ezért úton-útfélen megpihenő kerékpárosokat látni. Őket is tilos fotózni.

A városközpontba gyakorlatilag nem visz tömegközlekedés. Engedély kell hozzá, hogy a város egyik pontjáról a másikra átjussunk. Az utakon stoppoló katonákat is lehet látni.

Forrás: Bored Panda