Meglepő érdekességek a ma 195 éve született Petőfi Sándorról

Tudtad például, hogy 8 évesen el kellett hagynia a szülői házat?

Január 1-jén újévi fogadalmainkat szövögetjük és igyekezzük kipihenni a szilveszteri bulik fáradalmait. Nem mindenkinek jut eszébe, hogy erre a napra datáljuk legnagyobb költőnk, Petőfi Sándor születésének évfordulóját is, ezért mi most egy gyors listával emlékeztetünk erre, ami róla szóló, kevésbé ismert érdekességeket ismertet:

1. 8 évesen otthagyta a szülői házat, mégpedig azért, mert szülei bentlakásos iskolába íratták.

2. Nem kevesebb, mint 9 iskolában tanult élete során – már 5 évesen az iskolapadban ült.

3. Pekingben és Shanghajban is áll egy Petőfi-szobor.

4. Színész szeretett volna lenni, és ezen az álmán kitartóan dolgozott is. Rónai álnév alatt a Nemzeti Színházhoz szerződött.

5. Nem száz százalékig biztos, hogy január 1-jén született, ugyanis sem a születés pontos napját, sem a helyszínét nem jegyezték le egyértelműen. Petőfi maga különböző helyeket jelölt meg a saját maga által kitöltött okmányokban, így a selmeci líceumba való beiratkozásnál Kiskőröst vallotta szülőhelyének, míg a selmecbányai Magyar Társaság könyvébe szabadszállásiként írta be magát. Amikor 1839 szeptemberében Sopronban jelentkezett katonának, öregítette magát, 1821-es születési évet diktált be, hogy felvegyék, születési helyeként pedig Kiskőrös szerepel

6. Arany János közeli jóbarátja volt – a magyar irodalomtörténet legszebb barátságának tartják kettejük viszonyát. Petőfi a Toldi elolvasása után, még aznap verset írt Aranynak, és el is küldte neki egy kísérőlevéllel együtt, melyben kifejti, mennyire magával ragadta a Toldi története. Arany teljesen zavarba jött, hogy őt “a nagy Petőfi” dicsérte meg, nem hitte, hogy ilyesmit megérdemel.

7. Petőfi halála az egyik legtitokzatosabb történet a magyar irodalomban. Mivel nem egyértelmű, hogyan halt meg, már rengeteg teória született róla – még olyan is, amely szerint eltűnése után sokáig Szibériában élt és ott érte a halál.

Forrás: femina.hu, Wikipédia

Kiemelt kép: Wikipédia