8 ország furcsa szilveszteri szokásai

Az új év kezdete minden kultúrában jelentős esemény, mutatjuk, hogyan ünneplik mások!

A spanyolok éjfélkor minden harangszónál bekapnak 1-1 szem szőlőt, hogy szerencsét hozzanak az újévre. Ha elvétik a számolást, balszerencse éri őket.

Az olaszoknál jobb, ha újévkor a fejünk fölé nézünk, ugyanis a hagyományok szerint ekkor megszabadulnak minden régi kacattól. Az ünnepies lomtalanítást az ablakon keresztül végzik, szó szerint. Sokkal kellemesebb szokás, hogy az olaszok szilveszter estéjén piros fehérneműt viselnek, mert az a babonák szerint szerencsét hoz.

A kubaiak szilveszterkor minden kéznél lévő edényt megtöltenek vízzel, aztán éjfél után kiöntik azt az ablakon. Így kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet.

Bulgáriában éjfélkor 2-3 percre lekapcsolják a villanyt, szabad teret adva az újévi csókoknak. Ezután a háziasszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál benne, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.

Fotó: Freepik

Írországban ha újév előtt nyugati szél fúj, akkor gazdagság és jólét vár az országra, ha keleti szél, akkor a brit befolyás fog erősödni a következő esztendőben.

Dél-Afrikában népszerű az ünnepi lomtalanítás, gyakran nagyobb bútoroktól, vagy elektronikai cikkektől is megszabadulnak az ablakokon keresztül, simán kihajigálják az ablakon a hűtőket és szekrényeket. Sérülést is okoznak ezzel, így a rendőrök küzdenek a furcsa szokás ellen.

Indiában viszont épp ellenkezőleg van: semmit sem szabad újév napját sem kidobni, vagy kivinni a házból. Még a szemét is a házban marad. Észak-Indiában újév napját tavaszi színű virágokat viselnek: a nők sárga, míg a férfiak rózsaszín, piros, lila és fehér kombinációkat. Dél-Indiában a tamilok a téli napfordulón tartott évkezdetükön elzarándokolnak a szent helyekre, ahol rizst főznek, a tehenek szarvát színesre festik, majd virág és gyümölcskoszorúkat aggatnak rájuk. A feldíszített szent állatokkal körmenetelen vonulnak végig.

Japánban újévkor gereblye segítségével húzzák be a szerencsét a házba és a hagyományok szerint pontosan 108-at kongatnak a harangokkal. A japánok ugyanis úgy tartják, hogy 6 bűn van, és minden egyes bűnnek 18 árnyalata. Fő bűnnek számít a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység.
Vietnámban az újév január 21-e és február 19-e között kezdődik. Mozgó ünnep, minden évben más időpontra esik. A vietnámiak szerint minden otthonban egy Isten lakozik, aki az újév napján felszáll a mennybe. Ott elmondja, hogy a család tagjai jók, vagy rosszak voltak-e az óévben.

Forrás: Történelmi őrületek