Januártól bizonyos csekkeket csak személyi felmutatásával fizethetsz be

De vajon mi van akkor, ha más csekkjét akarod befizetni?

Figyelj oda januártól, ha csekket adsz fel, mert ha nagyobb összeget szeretnél befizetni, és nem bankkártyával fizetsz, akkor a személyazonosságodat is igazolnod kell. 300 ezer forint a határ, az efölötti készpénzes befizetéseknél készítsd elő a személyidet. Adó-, illeték- és bírságcsekkek befizetésénél viszont erre nincs szükség, akár kártyával, akár készpénzzel fizetsz.
Ha az FM jelzésű (áru és szolgáltatás ellenértékének megfizetésére szolgáló) csekken szereplő érték 300 000 és 2,5 millió forint között mozog, és az ügyfél ezt készpénzben fizeti ki, akkor a posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez, az ügyfél azonosításával, törvényben meghatározott adatainak felvétele mellett. Ha pedig a befizetett összeg meghaladja a 2,5 millió forintot – szintén készpénzes fizetésnél – , akkor normál átvilágítás szükséges. Ez esetben az ügyfélnek számolnia kell azzal, hogy okmányait a posta lemásolja, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen, ezért a Magyar Posta mindenkinek azt javasolja, hogy az ilyen jellegű befizetéseket bankkártyás fizetésként teljesítsék, vagy a keressék fel a kijelölt postahelyeket.

A Magyar Posta arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány-szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz a személyazonosító okmányokra.

Kérdés egyelőre, hogyan lehet azt megoldani, ha más csekkjét akarjuk befizetni – valószínűleg meghatalmazást kell íratnunk vele, bár még nem tudni, hogy ezt minden esetben elfogadják-e majd.

A fenti szigorításokat a pénzmosás megelőzésének céljából vezetik be

Forrás: Blikk

Kiemelt kép: Instagram/Magyar Posta