Mint a sakál, úgy ordított az utassal az ellenőr indoklás nélkül Kecskeméten

Indoklás nélkül kérte el egy ellenőr egy kecskeméti buszon Zsilinszki Tünde személyijét és lakcímkártyáját.

Az ellenőr Tünde többszöri kérésre sem árulta el, mi a gond, a hivatalos igazolványát sem mutatta meg, ezért az utas nem adta át az iratait neki. Amit Tünde ezután kapott, abban nem volt köszönet. Az ellenőr ordítani kezdett mint a sakál, és 13 perc és 60 forint különbség miatt több mint 8000 forintra büntették.

“Több jegy is volt nálam, nem tudtam, pontosan mennyit is fogok utazni aznap. Az egyiket érvényesítettem, és emlékszem, érvényesítés után kiesett a kezemből. A sofőr látta, és nem is hagyta szó nélkül, szó szerint idézem: „ne bénázzon, mert indulok””.

Tünde leült, majd pár perc múlva egy ellenőr lépett oda hozzá, akinek teljes nyugalomban adata oda a jegyét:

“Elkérte a személyi igazolványomat és a lakcímkártyámat. Többször is kérdeztem, hogy mi a probléma, de nem volt hajlandó elmondani. Aztán hirtelen elővette a telefonját, és emelt hangon mondta, hogy rendőrt hív. Kiabált a sofőrnek, hogy nehogy kinyissa az ajtót, az utasoknak pedig, hogy csak hátul szállhatnak le. Egyáltalán nem értettem a helyzetet. Kértem, hogy vegyen vissza a hangerőből, és megkérdeztem, miért kiabál velem. Azt mondta, felhúztam, mert nem adom oda az irataimat. Rábökött a karszalagjára. Mondtam, olyat bármikor varrok én is. Hivatalos, fényképes igazolványt kértem tőle, ha már az irataimat akarja, de nem volt hajlandó megmutatni. Erre mondtam, hívjon nyugodtan rendőrt. Ekkor volt hajlandó végre elmondani, mi is a probléma”. – mesélte Tünde.

Fotó: Koós Kata Baon

Az ellenőr elmondta, hogy a jegy rózsaszín, 190 forintos, kedvezményes, csak 8 és 13 óra között használható, Tünde viszont 7 óra 47 perckor érvényesítette, ezért érvénytelen.

“Mivel ritkán járok busszal, fogalmam sem volt a színkódokról. Gyorsan átnéztem a nálam lévő jegyeket, és azonnal érvényesítettem egy másik, lila, 250 forintos jegyet. A buszon vásárolt menetjegy 335 forint, így már túl is fizettem, de nem számított. 13 perc és 60 forint eltérés miatt kaptam egy 8335 forintról szóló csekket. Szerintem felháborító, nem is beszélve a bánásmódról. Az ellenőr úgy beszélt velem, mintha bűnöző lennék. Kiabált, rendőrrel fenyegetett, és megalázott. Nem vagyok sem bliccelő, sem gyilkos. Jó lenne, ha tesztelnék az ellenőröket munkába állásuk előtt, hogy alkalmasak-e munkakörük betöltésére, mely során emberekkel kell foglalkozniuk.

Tünde panaszlevelet írt a Dakört Kft.-nek, de elutasították, a fogyasztóvédelmi hatóságtól pedig azt a választ kapta, hogy az ügyben hatáskör hiányában nem jogosultak eljárni.

A Dakört Kft. az ellenőr figyelmét ismételten felhívta a mindenkor udvarias, utasorientált szolgáltatói magatartás tanúsítására.

Forrás: Baon