Kötelező lesz Magyarországon a bárányhimlő elleni oltás

Az évi bárányhimlős megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között mozog, a kórházban ápolt betegek aránya 0,7-1,7 százalék között van.

Magyarországon a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. Az oltást, amit kötelezővé tesznek a Nemzeti immunizációs programban, két részletben, egy másik kötelező vakcinával együtt adnák be.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a bárányhimlő elleni vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik. Hozzátették: noha a betegség jellemzően enyhe lefolyású, immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet. “Cseppfertőzéssel terjed és nagyon ragályos, 15-16 éves korára a lakosság 95 százaléka átesik rajta”.

Az Emmi szerint azokban az országokban, ahol az oltási rendbe felvették a bárányhimlő elleni vakcinát, az éves megbetegedések száma 80-90, a kórházi ápolások száma 80, míg az orvoshoz fordulásoké 60 százalékkal csökkent.

Forrás: HVG