Orvosok helyett asszisztensek altatnak majd a magyar kórházakban?

A magyar altatóorvosok felháborodtak, mert 1,5 év tanulás után a szakápolók elvileg önállóan végezhetnek majd altatást és lélegeztetést.
A szakma bevonása nélkül indultak el Magyarországon az aneszteziológiai szakápoló képzések. Az orvosok amiatt hábordtak fel ezen, hogy az új szakma képviselői mindössze 1,5 év tanulás után elvileg önállóan végezhetnének majd altatást és lélegeztetést.  Műhibáktól tartanak, a képzést indító Pécsi Tudományegyetem viszont azzal érvel, hogy nemzetközi példák alapján a kis rizikójú betegeknél ezek a képzett asszisztensek tehermentesíthetik az orvosokat.

Fotó: MTI

Két vidéki egyetem indította el a 1,5 éves mesterképzést, a szak leírása szerint ők később önállóan is altathatnak betegeket. Az aneszteziológus szakma viszont erősen tiltakozik ez ellen: azon az állásponton vannak, hogy a műtéti altatás komplex és veszélyes művelet, amit szerintük nem lehet szakápolókra bízni. És ez ellenkezik a mostani egészségügyi jogszabályokkal is.

A képzést indító Pécsi Tudományegyetem úgy véli, az aneszteziológai asszisztensek enyhíthetnek az orvoshiányon, így kevesebb műtét fog elmaradni. Az USA-ban ennek megalapozott gyakorlata van, a kis kockázatú betegeket ott képzett asszisztensek altatják.

Az altatóorvosok viszont arra figyelmeztetnek, hogy ebben a szakmában nincs rutineset. A legváratlanabb komplikációk gyakran pont az ilyen rutineseteknél következnek be, a bonyolult eseteket általában annyira előkészítjük és megtervezzük, hogy ott kevéssé történik váratlan esemény. Mit tudna tenni ilyenkor egy 1,5 éves képzésen átesett szakápoló, aki egyedül van a beteg mellett?

Egy másik orvos azt hozta fel érvként, hogy kevesen tudják: az altatás alapvetően életveszélyes állapotot jelent, hiszen ilyenkor a betegnek mesterségesen több életműködését leállítják.

Forrás: Index