Új híd épül a Dunán Budapesten

A 2024-es olimpiai játékokra tervezett fejlesztések között volt, olimpia ugyan nem, de híd lesz.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Galvani utca és az Illatos út vonalában épül a híd, aminek a neve Új Duna híd lesz, és kétszer három forgalmi sáv lesz rajta.

Fotók forrása: Szeretlek Magyarország

A tervezést megelőzően nemzetközi tervpályázatot kell hirdetni, erre a kormány 441 millió forintos keretet bocsát rendelkezésre. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint olyan külföldi sztárépítészek is jelentkeztek már, mint a holland De Oversteek hidat jegyző belga Laurent Ney, vagy az éppen hídterveiről híres Ben van Berkel, illetve a Pritzker-díjas amerikai Richard Meier. A meghívottak között szerepel a francia Explorations Architecture illetve a Belgrád új jelképét, az Ada-hidat tervező szlovén Arhitektura, valamint az új linzi Duna-hidat tervező Marc Mimram is.

Az Új Duna tervezett nyomvonala mindössze 2 km-re fekszik a Rákóczi hídtól, ami az Index megfogalmazása szerint “lepusztult, ipari rozsdazóna”,  csepeli hídfőjénél pedig momentán csak felszámolásra váró, lepusztult bérházak, egy szennyvíztisztítómű és szántóföldek tanyáznak.

Forrás: Szeretlek Magyarország