Ginger, a pécsi mentőkutya nemzetköri sikere

A golden retriever földrengés, gázrobbanás, vonatszerencsétlenség vagy földcsuszamlás után is segíthet emberi életeket menteni.
Görgey Évi, a Pécsi Mentőkutyás Egyesület tagja Ginger nevű golden retrieverével fantasztikus eredeményt ért el: „A” minősítésű nemzetközi mentőkutya-vizsgát tettek, így a dél-dunántúli régióban jelenleg Ginger az egyetlen érvényes, nemzetközi vizsgával rendelkező romkutató keresőkutya, aki hivatalosan is bevethető. Ezzel pedig sok-sok emberi életet menthetnek meg.
Elképzelni sem tudjuk, milyen érzés romok alatt megrekedve, iszonyatos fájdalmakkal, étlen-szomjan várni nem ritkán napokat arra, hogy valaki megmentsen. Ilyenkor van, hogy egy kutya különleges szimatának köszönhető az élet.
Fotó forrása: Bama
 A romkutató kutyák földrengés, gázrobbanás, vonatszerencsétlenség vagy földcsuszamlások után az elsők között érkezhetnek a helyszínre a túlélők megtalálására, de terrortámadások után is bevethetőek, ugyanis a kiképzett kutyák a több méter mélyen rekedt túlélőket is kiszimatolják és ugatással jelzik.

Az egyesület tevékenységébe tartozik még az eltűnt személyek főként erdős területen történő felkutatása. A Pécsi Mentőkutyás Egyesület kutyái az elmúlt 1,5 év alatt 8 sikeres nemzetközi mentőkutya-vizsgát tettek le. Eltűnt személyek esetén a mentőkutyás egységek most már 112-es segélyívószámon, a rendőrség közvetlen kapcsolatával is elérhetőek.

Forrás: Bama