Kifizetik a számlákat, aztán néznek a semmibe – így segíts a vak fiút nevelő párnak

A vak fiút nevelő család azt mondja, már csak azért küzdenek, hogy Antikának megadhassák, amire szüksége van.

A tömörkényi házaspárral, Vida Antallal és feleségével, Veronikával nem bánik kegyesen a sors. Fiúk vakon született, az orvosok lemondtak róla, ők pedig szintén betegek, és anyagilag teljesen lehetetlen helyzetbe kerültek.

Fotók: Török János / Délmagyar

“Van, hogy öklömnyi könnyek jönnek a szememből, annyira szenvedek” mesélte Antal, aki rokkantnyugdíjas férfi. Bár gerincét és csípőjét egyszer már megműtötték, utóbbit újra műteni kéne. Veronika szintén rokkantnyugdíjas, 8 éve autóbalesetet szenvedtek, akkor az oldalbordája, szegycsontja és válla is eltörött. 33 éve háztartásbeli, azóta gondoskodik vakon született fiukról, Antiról.

“Nem lehet magára hagyni, így nem tudtam munkát vállalni tőle. Csecsemőként megműtötték mindkét szemét, de aztán lemondtak róla az orvosok. Mi megpróbáltunk mindent megtenni, Bajára hordtuk specialistához, de azt mondták, fogadjuk el, hogy nem lehet segíteni, még a fényt sem látja.”.

A család élete fokozatosan vált egyre nehezebbé, padlóra azonban igazán akkor kerültek, amikor karamboloztak: “A biztosító nem fizetett a kárunkért, új autót kellett vennünk. Enélkül nem boldogulunk, a fiunk miatt nem tudunk tömegközlekedni. Hitelt kellett felvennünk – azóta is levonják a nyugdíjam felét a törlesztőrészletekre” meséli Antal, majd Veronika folytatja:

“Nem szégyen elmondani, mostanra nagyjából milliós nagyságrendű a tartozásunk, hiszen hitelt hitelből törlesztünk. De nincs más lehetőségünk: kevesebb mint 140 ezer forintot kapunk kézhez összesen, ebből kellene hármunknak boldogulni. Gyógyszereink egy banánosdobozt megtöltenek, csak ezek havi 25 ezer forintba kerülnek. A számlákat igyekszünk minden hónapban kifizetni, hogy ne maradjunk áram, víz és telefon nélkül, ebédet hozatunk két adagot, mert szociális támogatással olcsóbb, mint ha mi főznénk, és persze benzinre is kell félretenni, hiszen valamelyikünknek szinte mindig kell orvoshoz menni. Mire mindent rendezünk, már csak arra van lehetőségünk, hogy nézzünk a nagy semmibe. Most is van még 10 ezer forintunk úgy, hogy a villanyszámla, ami ennél több szokott lenni, még csak ezután érkezik.”

A Lapcom Média Alapítvány idén 12 Csongrád megyei családot támogat, köztük Vida Antalt és családját is. Ha szeretnél segíteni, a jóakarat forintjait átutalhatod a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra. Ha kérdésed vagy más jellegű felajánlást tennél, akkor a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezzz munkanapokon 9 és 16 óra között.

Forrás: Délmagyar