Viszlát tankönyvek, minden magyar gyerek tablettel mehet majd iskolába

Jövőre már minden iskolában lesz wifi, és a Digitális Oktatási Stratégia alapján a tankönyvpiac teljesen átalakulhat.

Horváth Ádám, a stratégia megvalósításáért felelős Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetője nyilatkozott a HVG-nek arról, milyen változások várhatüak a magyar oktatásban. Elmondta: a tervek része az is, hogy minden gyerek okoseszközzel mehet iskolába, új szemléletűek lesznek a tanórák, a tanároknak pedig számot kell majd adniuk a digitális kompetenciájukról.

A szakember szerint a gyerekeknek “teljesen felesleges papíralapú tankönyveket, munkafüzeteteket, szöveggyűjteményeket magukkal cipelniük. Mellesleg azok ára több évre vetítve több mint egy tablet ára. Egy olyan BYOD-modellt (Bring Your Own Device – hozd a saját eszközödet) kell kidolgoznunk, ami lehetővé teszi, hogy a meglévő hagyományos, papíralapú rendszer költségeit fokozatosan, felmenő rendszerben áttereljük egy digitális környezet finanszírozásába. A felmérések szerint a középiskolás gyerekek túlnyomó többsége már most is rendelkezik laptoppal. Erre nyugodtan lehet támaszkodni. Azoknak a diákoknak, akiknek a szülei nem engedhetik meg az eszköz beszerzését, valamilyen tartós bérlet formájában lehetőséget kell biztosítani, hogy az iskolából vehessék ki az eszközöket.”

A szakértő az üzleti modell kipróbálását 2019-re datálja, és szerinte 2021-22-ben már lesznek olyan korosztályok, akik teljes egészében ilyen eszközökkel dolgozhatnak.

Forrás: HVG