Volt Facebook-vezető: Egyet tehetsz, nem használod azt a sz**t!

Éles kritikát fogalmazott meg a közösségi médiaoldal ellen egyik egykori vezetője.

Chamath Palihapitiya 2011-ig vezette a cég egyik részlegét, és novemberben az Axios által rendezett konferencián tartott előadást tapasztalatairól, ami aztán oda vezetett, hogy elhagyja a vállalatot. Így fogalmazta meg a közösségi oldallal kapcsolatos véleményét:

„A rövid lejáratú, dopamin vezérelte érzelmi visszacsatolások, amit csináltunk, szétveri társadalmunk működését. Nincs diskurzus, nincs kooperáció csak megtévesztés, bizalmatlanság. (…) Nem az orosz politikai kampány a lényeg… ez egy globális probléma… erodálja a társadalmi együttműködés alapjait, amely alapján az emberek egymással viselkednek”.

„Nem tudom kontrollálni [a Facebookot]. Csak magamat tudom kontrollálni, szóval nem használom azt a fost. A gyerekeimet tudom kontrollálni, szóval ők sem használják azt a fost.”.

Palihapitiya szerint a felhasználók nem veszik észre, de átprogramozódnak a Facebook hatására. „Ez ugyan nem volt szándékos, de most már döntenetek kell, mennyit vagytok hajlandók feladni az intellektuális függetlenségetekből”.

A fejlesztő egy közelmúltbeli esetet hozott fel példaként, amely az indiai Jharkhand államban történt: hét embert lincseltek meg, mert a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp applikáción kereszttül gyerekrablókkal riogatták a felhasználókat.

„Képzeljétek el, hogy mi történik, ha ugyanez nagyobb, tömeges formában történik meg?” – fogalmazta meg aggályait Palihapitiya.

Forrás: 444