Lehet, hogy földönkívüli űrszonda az, amit aszteroidának hittünk

Szerdán kezdik el megvizsgálni az objektumot, hogy bocsát-e ki rádióhullámokat.

Nemrég hírül adtuk, hogy az emberiség először figyelt meg csillagközi aszteroidát. Most felmerült, hogy lehet, hogy nem is kisbolygóról van szó, hanem egy idegen civilizáció által küldött űrszondáról. A kutatók most azon vannak, hogy megvizsgálják, az objektum ad-e ki rádióhullámokat.

Forrás: ESO

Az orosz milliárdos, Jurij Milner egyik projektje a Breakthrough Listen, ami az intelligens életet keresi a kozmoszban. Ennek keretében vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Oumuamua aszteroida valójában egy idegen civilizáció által küldött műhold. A vizsgálat komolyságát jelzi, hogy már fel is vette a kapcsolatot a Harvard csillagászati tanszékének vezetőjével, Avi Loebbel, aki segítséget nyújt a különös égitest tanulmányozásában.

Az Oumuamua a tudósok szerint ez az első, csillagközi térből származó kisbolygó, amit sikerült megfigyelni. Már a kinézete is meglepő, leginkább egy 400 méter hosszú szivarra emlékeztet.

December 13-án 10 órán át fogják vizsgálni egy űrtávcsővel az objektumot, hogy ad-e ki rádióhullámokat. A kutatók elismerik, hogy erre kicsi azért az esély. Ha pedig nem ad ki jeleket, akkor valószínű, hogy tényleg kisbolygó.

Forrás: Origo