Kolompár Ludmilla: Aki nagyon akar, ki tud törni

A dorozsmai cigánytelepről költözött szeged belvárosába, iskolába jár, munkát keres, de azt mondja, ezzel a névvel nehéz beilleszkedni a társadalomba.

A 32 éves Kolompár Ludmilla azért küzd, hogy 3 gyermekének más élete legyen, mint ami neki adatott. Így mesél életéről:

“Három éve kaptam ezt a szociális lakást. Komfort nélkülit, de nem érdekelt. Hatalmas szerencsének tartottam, hogy öt év várakozás után sikerült, és kiszabadulhattam abból a közegből, ahol éltem. Én tudom, milyen éhesen a kukából ennivalót gyűjteni, mezítláb járni, vagy amikor megharapja a pocok a lábamat. Még iskolába is úgy jártam, hogy én mentem be magamtól, hogy tanulni szeretnék. Nagyon mélyről indultam, de hiszem, hogy aki nagyon akar, ki tud onnan törni. Főleg, ha a fia és lányai jövője lebeg a szeme előtt.”.

Kolompár Ludmilla egyedül neveli három gyermekét
Fotó: Karnok Csaba

Ludmilla egyedül neveli a 14 éves Eriket, a 9 éves Ramónát és a 3 éves Jázmint.

“Nálunk, cigányoknál van egy olyan rossz hagyomány, hogy az anya magának szüli a gyereket. A férfiakat általában nem érdekli ez a dolog”

Ludmilla az otthonukat folyamatosan csinosítgatta: építtetett a konyhába egy tusolót, hogy lakáson belül tudjanak tisztálkodni, majd apránként fel is újíttatta a kétszobás bérleményt. Kimaradt burkolóanyagokat hazsnáltak, ezért a konyhában is legalább négyféle van.

Fotó: Karnok Csaba

Nem könmnyű Ludmilláék élete, az állandó bevétele csak a három asztmás gyermek után járó kiemelt járadék, ami összesen 129 ezer forint.

“Sok helyen próbálok munkát vállalni, de egyrészt szinte lehetetlen olyan munkát találni, ahol figyelembe veszik, hogy reggel iskolába, óvodába kell vinnem a kicsiket, délután pedig értük kell mennem. Másrészt nagyon nehéz beilleszkedni a társadalomba. Amint bemutatkozom, máris elutasítanak. Persze az is gond, hogy nincs meg a nyolc osztályom sem, ezért beiratkoztam az iskolába is. De nemcsak azért tanulok, hogy én könnyebben boldoguljak, hanem azért is, hogy a gyerekeknek se legyen kellemetlen az iskolázatlanságom.”.

Az édesanya elmondta, jelenlegi bevételük kevés dologra elég. Most például kéthavi lakbérelmaradása van, így az, hogy egyszer kicseréltethesse az ablakokat, elérhetetlen álom számára. Előfordul, hogy enni az édesanyjához mennek át, amikor kiürül a hűtő.

Forrás: Délmagyar