Miért telik egyre gyorsabban az idő?

Mutatjuk, hogyan lassíthatod le.

Emlékszel rá, hogy gyermekkorodbana nyári szünetek végtelenül hosszúnak tűntek? Felnőttként viszont egy szempillantás alatt lepereg egy év. Miért gyorsul be egyre gyorsabban az idő, ahogy idősödünk, és van-e ennek ellenszere? A tudósok is felvetették ezt a kérdést, a Tudomány gourmandoknak blog házigazdája pedig utánajárt, mire is jutottak a nagy koponyák.

Az amerikai William James szerint az évek látszólagos rövidülése azért van, mert gyermekkorunkban szinte minden órában új élménnyel gazdagodunk, felfogóképességünk élénk, így az ebből a korszakból való emlékeink változatosak és részletesek. Ám ebből az élményből minden évben a szürke megszokás részévé lesz valami, anélkül, hogy tudatában lennénk. Emlékezetünkben napok és hetek mosódnak össze tartalom nélküli egységgé.

Másrészt az éveknek az életkorhoz való viszonya is közrejátszhat. Mekkora része egy év egy ötéves gyermek életének? Egyötöde. Egy ötvenéves emberének viszont már csak ötvenede. Ez a tisztán számokon alapuló magyarázat arra, hogy miért érzünk egy évet egyre rövidebbnek – ezt Pierre Janet pszichológus teóriája.

Hogyan lassíthatjuk le az időérzékelést, azaz hogyan nyerjünk összességében akár  hónapokat vagy éveket az életünkből?

Próbálj ki mindig új dolgokat, és próbálj meg kevésbé a sémák és megszokások mentén mozogni.

Tanulj meg meditálni! Sokszor az is sietteti az idő múlását, hogy egész nap agyalunk, pörög az agyunk, és emiatt nem tudjuk megélni igazán az időt, ami a rendelkezésünkre áll. A meditáció lecsillapítja az elmét, és emiatt észrevesszük a világ szépségeit, újdonságként szolgáló élményeit, jgy úgy érzékeljük, hogy lassabban telik az idő.

Forrás: Tudomány